Datum objave: 08. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: Uhićeni trgovci koji su umjesto novcem robu naplaćivali suhim smokvama

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska policija uhitila je više osoba, trgovaca i nakupaca u Šibeniku, Tisnom i Vodicama koji umjesto novcem prodanu robu kupcima naplaćuju u suhim smokvama.

Do uhićenja je došlo nakon što se pročulo da trgovci u Šibeniku i drugim šibenskim mjestima ne žele kupcima prodavati brašno za novac nego traže plaćanje u suhim smokvama, a neki od njih umjesto novca primaju i maslinovo ulje. Provjerom u kojoj su sudjelovali agenti odjeveni u civlna odjela, utvrđeno je da je to točno pa su uslijedila uhićenja. 

Najveća afera dogodila se u Tisnom gdje je uhićen mjesni trgovac Mate Jakovčev, ali i načelnik općine Tisno Škevin. Jakovčev je uhićen zato što je brašno naplaćivao smokvama, a Škevin zato što nije provodio strogi nadzor trgovine brašnom.

U Šibeniku je trgovce koji su kao sredstvo plaćanja umjesto novca uveli suhe smokve, sud je po hitnom postupku osudio na 10 do 12 dana zatvora uz plaćanje visokih novčanih kazni.
Svi uhićeni osuđeni su po Zakonu o suzbijanju skupoće.
Doznaje se da je osim trgovaca i nekih nakupaca uhićen i vlasnik pecare rakije. Njega se sumnjiči da je poticao plaćanje brašna suhim smokvama kako bi se domogao sirovine za pečenje rakije koju prodaje bez plaćanja državnih pristojbi na promet alkoholnim pićima.

Afera suhe smokve širi se sve više jer izgleda da je to postala raširena praksa. Šibenskim težacima koji imaju smokava nije toliki problem kupovati brašno iako im trgovci po kilogramu krušnog brašna traže sve više smokava. U nevolji su Šibenčani koji nemaju svojih smokava pa ne mogu kupovati krušno brašno jer trgovci ne primaju novac.

Bilo je to na današnji dan 8. veljače 1941. godine kada je rat zahvatio već gotovo cijelu Europu. Zbog rata je i u Šibeniku zavladala oskudica svega pa i krušnog brašna.
 

Iz kategorije: Nostalgija