Datum objave: 05. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: Uhvaćena banda švercera kokain i saharina iz Zadra u Šibenik

NA DANAŠNJI DAN: Uhvaćena banda švercera kokain i saharina iz Zadra u Šibenik
Diana Ferić
Diana Ferić

Policija je brzom i učinkovitom akcijom nakon višemjesečnih tajnih priprema otkrila i uhitila bandu švercera kokaina i saharina iz Zadra u Šibenik.

Krijumčare koji su se pod okriljem noći prebacivali preko granice s Italijom kod Biograda na moru, presreo je brod šibenske financijske policije "Kajmakčalan". Iznenađeni krijumčari predali su se bez otpora. Policija je na brodu pronašla velike količine saharina i kokaina koji su prema priznanju krijumčara bili namijenjeni šibenskom tržištu od ranije poznatom po dobroj potražnji za saharinom i kokainom.

Saharin se u Šibeniku dobro prodaje kao dokazno sredstvo za uspješnu i jeftinu proizvodnju patvorenih likera i vina, a tražen je i privatno jer ga rado koriste mnoge domaćice. Cijena mu je visoka  jer je potražnja veća od ponude na ilegalnom tržištu pa je zarada toliko dobra da se krijumčarima iz Zadra isplati rizik prelaska preko granice Italije i Kraljevine Jugoslavije iako je dobro čuvana i stalno nadzirana.

Kokain se krijumčari iz Zadra u Šibenik krijumčari već nekoliko godina. U početku policija nije pazila toliko na kokain koliko na saharin, ali se situacija promijenila kada je uočeno da kokain vrijednošću nadmašuje drugu traženu robu poput petroleja i duhana.

Krijumčari preko dobro organizirane mreže preprodavača u Šibeniku kokain prodaju najviše pekarima, prostitutkama, kockarima, noćnim čuvarima, portirima i svima koji rade noću. Doznalo se da ima i poslodavaca koji su svojim noćnim radnicima počeli nabavljati kokain kada su vidjeli da ima blagotvorni učinak na njih, em im se ne spava, em vitalno rade bez ikakvih negativnih osjećaja zbog napora i nespavanja.

U Šibeniku se sumnja da se kokain proširio među općinske dužnosnike, suce, političke aktiviste pa i policiju, ali za to nema dokaza niti se policija do sada time bavila. Priča se da su kokain kupovali i neki šibenski sportisti kada su čuli da ih ta tvar čini neosjetljivima na bol i otklanja umor.

Saharin kojeg je "Kajmakčalan" zaplijenio bit će uništen spaljivanjem, a sav kokain će biti predan šibenskoj bolnici koja ga u nekim slučajevima primjenjuje kao anestetik.
 

Bilo je to na današnji dan 5. veljače 1926. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija