Datum objave: 26. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Šibenik, jedini grad u Dalmaciji bez lupeža

NA DANAŠNJI DAN: Šibenik, jedini grad u Dalmaciji bez lupeža
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je jedini gradu Dalmaciji u kojem nema lupeža. Lupeža nema u tolikoj mjeri da ih Šibenčani nabavljaju u Zadru ili Splitu, a poneki i u Zagrebu.

Nestanak lupeža izazvao je zabrinutost i reakcije Uprave Šibenika koja je najavila da će problem u najskorije vrijeme žurno riješiti iako je neshvatljivo kako se moglo doći u situaciju da u Šibeniku nema lupeža?

Građanima koji negoduju zbog nestanka lupeža, šibenski dužnosnici poručuju da se strpe jer su poduzete energične mjere, a oformljena je i posebna radna grupa koja će izučiti bit problema te predložiti trajno rješenje kako Šibenik više ne bi trpio nestašicu lupeža. Bilo je to na današnji dan 25. siječnja 1962. godine. Iako su najavljene energične mjere lupeži se u Šibeniku nisu pojavili sve do kraja veljače, a kada su se pojavili više nikoga nisu zanimali jer su se svi koji su ih trebali već snašli u susjednim gradovima pa i u inozemstvu.

Prema zapisnicima sa sjednica čelništva šibenskih društveno - političkih organizacija do nestašice lupeža, naprava pomoću kojih je na jednu zidnu utičnicu moguće uključiti dva električna trošila, primjerice svjetiljku i radio aparat, ili radio i električno kuhalo, došlo je zbog neodgovornosti šefova trgovina koje prodaju električne potrepštine. Izražena je čak i sumnja da je nestašica namjerno izazvana kako bi se lupeže prodavalo po višoj cijeni i tako ostvarila nezakonita zarada. Ta je sumnja na kraju diskusije odbačena, a rukovodećim strukturama poduzeća upućen je zahtjev da šefovi trgovina električnim potrepštinama budu kažnjeni javnom kritikom te da poduzmu mjere da se takve nestašice više ne događaju.
 

 

Iz kategorije: Nostalgija