Datum objave: 12. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Lutrija spašava šibenski dječji festival od financijskog kraha!

NA DANAŠNJI DAN: Lutrija spašava šibenski dječji festival od financijskog kraha!
Diana Ferić
Diana Ferić

Vijeće festivala Hrvatske u Zagrebu donijelo je preporuku da se šibenski festival djeteta izvuče iz financijskih poteškoća i dobije siguran izvor sredstava za svoje programe, organizacijom velike lutrije s bogatim nagradnim fondom.

Ovu ideju na sjednici Vijeća festivala Hrvatske koju je vodio Pero Budak, potpredsjednik Vijeća, podržali su Anica Magaš, predsjednica Savjeta za kulturu Hrvatske i Soka Krajačić, potpredsjednica Grada Zagreba, a dobro je prihvaćena u svim dijelovima zemlje iz kojih na šibenski festival dolaze ansambli, književnici, likovni umjetnici i pedagozi.
festicalska će lutrija biti organizirana na razini države, a nagrade će biti izuzetno atraktivne, primjerice motorkotač, televizor, brodski motor, radio prijemnik te drugi vrijedni predmeti.

Nagrade će biti izvučene u Šibeniku 3. veljače 1963. godine, a lutrija će biti otvorena 12. siječnja. Očekuje se da će atraktivna lutrija donijeti dovoljno novca kojim će biti podmireni neplaćeni računi 2. dječjeg festivala te dostatni za financiranje programa 3. dječjeg festivala koji će biti održan od 22. lipnja do 2. srpnja 1963. godine.
Glavne teme programa 3. dječjeg festivala bit će estetski odgopj i obrazovanje djece i omladine, scensko stvaralaštvo te film i televizija kao suvremeni audio vizualni oblici stvaralaštva. Uz to bit će proširen i obogaćen program literarnog i glazbenog stvaralaštva za djecu.

P.S.
Lutrija koja je trebala započeti na današnji dan 12. siječnja 1963. godine, a trebala je spasiti šibenski Festival djeteta, kako se tada zvao, nikada nije održana.

Ipak, Festival djeteta je opstao. Plaćeni su svi dugovi i podmirena sva potraživanja iz prethodne godine, a 3. festival je bogatsvom sadržaja čak i premašio plan. Kako je Šibenik uspio u jednoj godini de fakto finacirati dva festivala? To će zauvijek ostati tajna jer više nema čarobnjaka koji je sve to uspio riješiti. Riječ je o prošle godine preminulom profesoru Ivi Livakoviću koji je svojom spretnošću, sposobnošću i vještinom 1963. godine riješio ključne probleme šibenskog Fetivala djeteta i to tako uspješno da on traje i danas.

 

Iz kategorije: Nostalgija