Datum objave: 09. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: U Podsolarskom završena gradnja prve faze najmodernijeg rezališta u Europi

NA DANAŠNJI DAN: U Podsolarskom završena gradnja prve faze najmodernijeg rezališta u Europi
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik će ove godine dobiti najmodernije rezališta starih brodova u Europi koje će zapošljavati 160 radnika. Riječ je suvremenom kasiralištu za koje je već izgrađen prvi gat pa ono može početi s radom iako još nisu dovršeni acetilenska stanica i plinovod.

Nabavljena je jedna plovna dizalica, a na današnji dan 9. siječnja 1962. godine započeli su radovi na izgradnji operativne obale i drugog gata. U tijeku je i nabava tri auto dizalice i jedne mosne dizalice te istezališta sa skladištima. Iduće godine započet će gradnja industrijskog kolosijeka koji će se u Ražinama spojiti s prugom Šibenik - Perković.

Novo rezalište, ustrojeno prema najvišim svjetskim standardima grade šibenska "Slobodna plovidba" i beogradsko poduzeće "Progres". Gradnja je počela 15. siječnja 1961. godine. Planiran je kapacitet od 45 000 tona starog željeza godišnje. Brodove za kasaciju za Šibenik će nabavljati poduzeće "Progres" iz Beograda

Do sada je u izgradnju "Rezališta" uloženo više od 600 milijuna dinara, a "ekonomska računica je takva da nema ni najmanjih dvojbi da će Šibenik dobiti poduzeće koje će donositi dohodak i biti jedna od razvojnih lokomotiva kako grada tako i općine Šibenik".
Dodatni optimizam ulijeva projekt spajanja "Rezališta" suvremenom asfaltnom cestom s Jadranskom magistralom čija gradnja upravo započinje. Šibensko rezalište i kasiralište u Podsolarskom bit će sposobno rezati i najveće stare željezne brodove te isporučivati dragocjenu sirovinu domaćim i inozemnim željezarama. 

 

Iz kategorije: Nostalgija