Datum objave: 29. Prosinac 2018

NA DANAŠNJI DAN - Mađarska više neće uvoziti luksuzne slane srdele iz Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlada Mađarske zabranila je daljnji uvoz slanih srdela iz Šibenika, ali ne zbog slabe kakvoće šibenskih slanih srdela nego zbog mađarskih zakona o luksuznoj robi.

Prema mađarskim zakonima uvoz srdele soljenih i isporučenih u drvenima posudama, barilima, oslobođen je svih pristojbi pa i carine. S druge strane srdele soljenie i isporučene u limenim kutijama po mađarskim su zakonima luksuzna roba čiji je uvoz količinski ograničen i na nju se plaaćju sve pristojbe, carina i posebna pristojba na luksuz.

Uvjeravanja šibenskih poduzetnika koji su izvoze slane srdele u Mađarsku da su drvene bačvice skuplje od limenih kutija te da bi njih, a ne limenke, ako se kod slanih srdela uopće može govoriti o luksuzu, trebalo smatrati ekskluzivnom robo, nisu pomogla.

Šibenski proizvođači slanih srdela pokušali su taj problem riješiti u suradnji sa splitskim proizvođačima slanih srdela, Banskom upravom i ministarstvom vanjskih poslova, ali nisu postigli ništa jer Mađarska nije voljna mijenjati svoje zakone.

Zbog obustavljanja izvoza u Mađarsku, šibenska i splitska tržnica preplavljene su jeftinim slanim srdelama, ali je trgovina slaba jer ih i Šibenčani i Splićani u ovo doba godine slabo troše.

Bilo je to na današnji dan 29. prosinca 1936. godine .
 

Iz kategorije: Nostalgija