Datum objave: 26. Prosinac 2018

NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani slavili Božić skijanjem na Dinari i kupanjem na Jadriji

NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani slavili Božić skijanjem na Dinari i kupanjem na Jadriji
Diana Ferić
Diana Ferić

Sunčano, vedro i ne previše hladno vrijeme donijelo je Šibenčanima lijep Božić kojeg su neki proslavili u dubokom snijegu na Dinari, neki na Jadriji gdje je bilo i kupača, a mnogi na rivi gdje na koju su sunčanim danom razdragani Šibenčani donijeli stolove i na njima ponudili obilje pečene tuke i praste, puno dobrog vina, kruha i kolača.


Bilo je to na Božić 1934. godine. Čuvši da su splitski skijaši i planinari odlučili proslaviti Božić na Mosoru i Kamešnici, šibenski su skijaši i planinari odlučili proslaviti Božić na Dinari na kojoj je još od početka studenog bilo puno snijega. Na Dinaru su se uspeli na Badnjak rano ujutro kako bi dočekali Božić tamo gdje ga još nitko nije dočekao. Na Božić su se šibenski skijaši spustili niz dinarske padine kako bi se pridružili božićnom slavlju u Šibeniku. Za njima su krenuli i planinari sretni zbog Božića u planini i tužni jer je snježna Dinara obasjana suncem bila ljepša nego ikada.
Dočekao ih je suncem okupani Šibenik pun razdraganog svijeta. Cijeli grad se slio na Poljanu i rivu, a svi su bili tako razdragani i tako svečano raspoloženi da nije bilo ni inače uobičajene pucnjave iz pušaka i prangija. Čak ni djeca nisu pucala ključeve sa sumporom.


Šibenik, obasjan suncem kao raskošna kazališna scena, izmamio je Šibenčane iz kuća. Trgovi i ulice koji su na Božić obično prazni jer je u Šibeniku običaj da se blaguje po kućama i u krugu obitelji, bili su prepuni svijeta. Valjda je zato nekome, ne zna se kome, palo na pamet da obiteljsku božićnu trpezu iznese na rivu, na obalu pod katedralom i sve ono što ima podijeli sa svojim sugrađanima. Ubrzo su ga slijedili još neki, a onda su svi pohrlili na rivu, netko s većim, netko s manjim stolom, netko sa onim skromnim što ima, netko sa svom raskoši koju si je priuštio, pa se riva pretvorila u veliku blagovaonicu blagostanja, srdačnosti, prijateljstva i božje ljubavi među ljudima.


Privučeni tom božićnom bajkom vratili su se izletnici s Martinske, a izostali su jedino oni koji su privučeni suncem, otišli na Jadriju u šetnju i na - kupanje.
Kupanje je bilo samo za one hrabrije i čvršće, ali kupača je ipak bilo puno jer je more bilo toplije od zraka pa se moglo čak i zaplivati. Poneseni uzvišenošću sunčanog Božića, Šibenčani su izdašno, vedra srca i puni blagosti donosili darove ubožnici i djetištu, a doteklo je puno toga i siromašnim sugrađanima.

 

Iz kategorije: Nostalgija