Srijeda, 21 Studeni 2018 08:16

NA DANAŠNJI DAN: Pruga Knin-Split preko Perkovića nerazumna je i štetna za Šibenik

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Pruga Knin-Split preko Perkovića nerazumna je i štetna za Šibenik

Šibenik mora s Unskom prugom biti izravno povezan trasom Knin - Konjevrate jer je pruga Knin - Perković - Split s odvojkom za Šibenik nerazumna svakom mislećem čovjeku i štetna za Šibenik.

Jedino ispravno rješenje je željeznička pruga Bihać - Knin - Drniš - Konjevrate - Šibenik. Ta pruga povezuje kontinentalni dio Hrvatske s Šibenikom, najvećom i najbogatijom hrvatskom lukom, koju britanski pmorci nazivaju Golden Harbour.

-Željeznička pruga Bihać - Knin - Drniš - Šibenik odlično je rješenje, ali bi bila tek utjeha, kazali su šibenski gradski dužnosnici uz punu potporu svih oporbenih političkih stranaka na današnji dan 21. studenoga 1926. godine, jer su se hrvatski nacionalni političari propustili izboriti za jedino ispravno rješenje, a to je pruga Beograd - Sarajevo - Knin - Šibenik. Umjesto toga gradi se pruga Beograd - Kotor.

Kao važan argument u korist Šibenika kao glavne dalmatinske luke do koje mora doći izravna željeznička veza s Unskom prugom, navodi se da Šibenik ima čak 85 telefona i šet interurbanih telefonskih priključaka s Trstom, Zagrebom i Beogradom "čime pridonosi razvoju trgovine i ugledu države, a potrebe su rastuće pa je Državna direkcija pošta u Šibeniku zaposlila još dva službenika što nigdje drugdje nije slučaj".

Kao što je svima poznato šibenski dužnosnici nisu se uspjeli izboriti za prugu Knin - Drniš - Konjevrate - Šibenik. Izgrađena je pruga Knin - Drniš - Perković - Split, a Šibenik je dobio samo odvojak nakon čega se sve do zlokobne ratonosne Balvan revolucije i agresije na Hrvatsku, borio da ima barem redovne izravne putničke vagone za Zagreb i nazad, bez presjedanja u Perkoviću, ali ni ta borba nije bila osobito uspješna.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!