Datum objave: 11. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN Potres u Šibeniku. Šibenčani vjeruju da je povezan s mlađakom i uštapom.

NA DANAŠNJI DAN Potres u Šibeniku. Šibenčani vjeruju da je povezan s mlađakom i uštapom.
Diana Ferić
Diana Ferić

Dva potresa, slabiji u 3 sata i 40 minuta i jači u 5 sati i 37 minuta uzdrmala su jutros Šibenik. Trešnja se osjetila u cijeloj okolici, a čini se da šteta nije bilo jer su oba udara, iako jaka trajala vrlo kratko, tek nekoliko hipova.

Šibenčani su uznemireni i danas se ne priča ni o čemu drugom do li o potresima. Opće je mišljenje među učenim Šibenčanima, a posebno među onima koji pomnije prate potrese da su za njih krive mjesečeve mijene odnosno mlađak i uštap. Prema šibenskim kronikama u Šibeniku i njegovoj okolici trešnje se događaju, tvrdi se, samo kada je mlađak ili uštap.

Iako stručnjaci tvrde da mjesečeve mijene nemaju nikakve veze s potresima u Šibeniku čak i razboriti Šibenčani koji prihvaćaju mišljenje stručnjaka ipak upozoravaju na pouzdane gradske kronike iz kojih se vidi da su se skoro svi dosadašnji potresi koji su uzdrmali Šibenik dogodili iz za mladog mjeseca ili za uštapa, a jedne godine navodno u oba slučaja.

Strah od jačeg potresa, tvrdi se, opravdan je jer su šibenske kuće i zdanja u lošem stanju, a jača poduzeća i banke izbjegavaju obveze gradnje novih solidnih kuća i stanova za svoje činovnike. Nove zgrade ne grade ni građevinski privatnici jer narod nema novaca da ih kupuje. Čuje se da gradska uprava namjerava nešto poduzeti, ali za sada od toga nema ništa konkretno pa su sve to samo obećanja.

Kako se doznaje gradska urava je odustalo od izrade plana evakuacije jer da je potrese ionako nemoguće predvidjeti, a ako se sve poruši neće se imati zaklona za evakuirane osim na selima u koja Šibenčani svaki puta kada ih uznemiri potres odlaze iako ni tamo nije ni bolje ni sigurnije.

Dva potresa za koje su Šibenčani bili uvjereni da koindiciraju s mjesečevim mijenama dogodila su se na današnji dan 11. listopada 1923. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija