Datum objave: 09. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik diže spomenik kralju i zavjetuje na vjernosti Jugoslaviji

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik diže spomenik kralju i zavjetuje na vjernosti Jugoslaviji
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik starodrevni hrvatski grad podiže spomenik kralju Aleksandru - Viteškom Kralju Ujedinitelju i Kralju Mučeniku, a vijećnici i općinska uprava polažu Svetu zakletvu da će u svemu slijediti njegov Uzvišeni primjer kako se za domovinu i dobro naroda radi i pregara.

Odluka da se kralju Jugoslavije Aleksandru I. Karađorđeviću koji je ubijen 3. listopada 1934. godine u atentatu kojeg su izveli pripadnici makedonskog VMRO-a, a organizirali su ga ustaše i Eugen Dido Kvaternik, donijeta je na današnji dan 9. listopada 1935. godine na sjednici općinskog vijeća kojom je predsjedavao načelnik Marko Bačinić.

Sjednici su prethodili veliki komemorativni skup, misa zadušnica u katedrali sv. Jakova i parastos u pravoslavnoj crkvi.
Sjednica je počela u 11 sati riječima načelnika Bačinića:
-Sastali smo se godinu dana od tragične pogibje našeg Viteškog Kralja Ujedinitelja da s najdubljim pijetetom odamo počast Njegovoj Svijetloj uspomeni i ispunimo želju čitavog našeg rodoljubnog gospodarstva da se u znak zahvalnosti i poštovanja prema blagopočivajućem Kralju Vitezu u Šibeniku podigne spomenik koji će koji će biti vidan znak dubokih osjećaja Šibenčana za svojim velikim Vladarom, koji će govoriti o Njegovoj veličini i Njegovom besmrtnom djelu u službi naroda i domovine. Šibenik će učiniti da povijest našeg naroda imenu Besmrtnog Kralja Mučenika dati najčasnije mjesto i da će ga prozvati najvećim i najzaslužnijim među svim Jugoslavenima od njihovog postanka do danas.
Na ove riječi načelnika Bačinića svi su vijećnici ustali i nakon dugog aplauza zakleli se na vjernost Mladom Kralju Petru uz poklike: Živio! Živio!

Spomenik kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, koji je Šibenik posjetio u listopadu 1925. godine,  tadašnja je gradska vlast namjeravala podići na Poljani koja je već desetk godina nosila njegovo ime.

Iako su iz priračuna općine Šibenik izdvojena golema sredstva, a puno je prikupljeno i od građana Šibenika, spomenik kralju Aleksandru ipak nikada nije podignut. Čini se da su se šibenski političari (odluka o podizanju spomenika Viteškom Kralju Ujedinitelju i Besmrtnom Kralju Mučeniku donijeta je jednoglasno, a podržale su je sve tadašnje političke stranke op.a.) kasnije ipak otrijeznili i sjetili da je regent Kraljevine SHS i kralj Kraljevine SHS, kralj Jugoslavije zapravo bio okrutni diktator koji je sustavno zatirao hrvatsko nacionalno biće. Besmrtni Kralj Mučenik 1929. godine ukinuo je Ustav i ozakonio diktaturu, pod krinkom jugoslavenstva provodio je velikosrpsku politiku, njegova vladavina imala je sve značajke monarhofašizma, brutalno je progonio oporbu, za njegove vladavine 1928. godine ubijeni su Stjepan Radić i hrvatski narodni zastupnici, a na hrvatske domoljubie slao je žandare i vojsku koja ih je zatvarala, batinala i ubijala (Sibinjske žrtve, Vrbske žrtve...)
 

Video

Iz kategorije: Nostalgija