Datum objave: 06. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN – Zbog prebrze vožnje i gaženja pješaka zatvorena dva vozača i kočijaš

NA DANAŠNJI DAN – Zbog prebrze vožnje i gaženja pješaka zatvorena dva vozača i kočijaš
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska policija uhitila je i zatvorila dvojicu vozača automobila i jednog kočijaša konjske zaprege radi nagle vožnje gradskim ulicama i naleta na pješaka koji je zadobio prijelom noge.

Prema priopćenju policije dva vozača automobila i kočijaš konjske zaprege u namjeri da vide tko je brži utrkivala su se od Burze rada do gospe van Grada. Krenuli su istovremeno. U početku je brža bila zaprega, ali ju je sustigao auto marke Opel s dva sjedala dok je teški Chevrolet  zaostao. No kada je Chevrolet ponijela nizbrdica on je prestigao zapregu, a potom i Opela. Vidjevši da gubi utrku vozač Opela pokušao je preteći Chevrolet s lijeve strane, ali je presjekao put konjima koji su se uplašili pa su kola jurnula među kibice i drukere. Među kibicima nitko nije stradao jer su se izmakli, a drukera za zapregu bilo je više pa se nisu uspjeli izmaknuti. Neki su popadali po prašini, a jednom od njih I. B. iz Doca kola su prešla preko noge koja je odmah puknula na dva mjesta.

Policija je odmah došla i najprije uhapsila vozača Opela koji je nastavio naglu vožnju s namjerom da potvrdi pobjedu, a onda i vozača Chevroleta i kočijaša.

Vozači automobila branili su se da nisu ništa krivi i da je svog drukera pregazio kočijaš, ali je policija odmah rekla da se nagla vožnja po gradu ne može tolerirati pa su sva trojica završila u zatvoru.

Očekuje se da će dobiti najmanje po šest mjeseci zatvora. Automobili, kola i konji sudski su zaplijenjeni i bit će prodani na dražbi, ako akteri nagle voženje u kojoj je stradao pješak, ne budu mogli njemu platiti pravednu odštetu. Policija nije htjela odati imena vozača automobila iz razloga da ne našteti ugledu viđenih obitelji i njihovih otaca. 

Bilo je to na današnji dan 6. listopada 1926. godine.  

kibic = gledaelj 

druker = navijač 

Rekonstruirano prema izvorniku uz djelomično zadržavanje tadašnjeg govora, riječi i izraza iz 
  

Iz kategorije: Nostalgija