Datum objave: 04. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN – Nestali posmrtni ostaci hrvatskog mučenika Josipa Skroze

NA DANAŠNJI DAN – Nestali posmrtni ostaci  hrvatskog mučenika Josipa Skroze
Diana Ferić
Diana Ferić

Posmrtni ostaci Josipa Skroze koji su danas trebali biti prenijeti iz Šibenika tj. iz grobnice u Mandalini u Prvić Šepurinu na otoku Prviću, netragom su nestale. Grobari koji su otvorili grobnicu nisu našli ni traga od pokojnika.

Nestanak kostiju Josipa Skroze izazvao je nevjericu i veliko ogorčenje u Šibeniku gdje hrvatski domoljubi i nacionalno prosvijećeni građani već godinama traže da se Josipa Skrozu sahrani uz najviše počasti u primjerenu grobnicu te da se na njegov grob kao i na rodnu kuću u Prvić Šepurini postavi spomen ploča kao trajni spomen na njegovo domoljubno djelo i žrtvu.

Josip Skroza bio je težak s otoka Prvića koji se po završetku Prvog svjetskog rata vratio u rodnu Prvić Šepurinu. Kao i svi Hrvati bio je ogorčen zbog predaje Šibenika, šibenskih otoka te gotovo cijele Dalmacije Italiji. Talijanska vojska okupirala je Šibenik i cijeli šibenski kraj 6. Studenog 1918. godine.

Skroza je bio poznat po svom domoljublju pa su ga talijanske okupacijske vlasti nadzirale i progonile, a kada je na sestrinoj svadbi u Prvić Šepurini razvio hrvatsku zastavu, talijanski su vojnici na njega nasrnuli s namjerom da ga uhite. Skroza se nije dao. Sukobio se s Talijanima i oni su ga ubili.

Strahujući da bi grob Josipa Skroze mogao postati „oltarom Hrvata“, Talijani su potajice njegovo mrtvo tijelo odnijeli u Šibenik i zakopali ga u bezimenu grobnicu na mandalinskom vojnom groblju.

Skroza je u tom grobu počivao sve do 1931. godine kada je konačno odlučeno da se njegovi posmrtni ostaci prenesu na otok Prvić i sahrane u grobnici na kojoj će biti postavljena ploča s tekstom koji govori o njegovom domoljublju i mučeničkoj smrti.

Da u grobnici na Mandalini nema posmrtnih ostataka Josipa Skroze otkriveno je na današnji dan 4. listopada 1931. godine. Što se dogodilo nikada se nije doznalo. Prema nekim tumačenjima Talijani uopće nisu sahranili Skrozu na mandalinskom groblju nego su njegovo tijelo bacili u more kada su ga potajice odnijeli s otoka Prvića. Prema drugom tumačenju njegovo su tijelo otkopali i na drugo mjesto sakrili šibenski domoljubi strahujući da bi Talijani mogli oskrnaviti „taj sveti grob“.

Nakon 1931. godine gubi se svaki trag i spomen na Josipa Skrozu, hrvatskog domoljuba i mučenika koji je ljubav prema Domovini platio krvlju.
 

Iz kategorije: Nostalgija