Datum objave: 03. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN – Na parobrodu „Ante Topić“ policija tražila krijumčara svinjske masti

Diana Ferić
Diana Ferić

Krapanjski ronioci pregledali su trup parobroda „Ante Topić“ kojeg je snažni reful bure bacio na hridi u kanalu sv. Ante, ali nisu uspjeli pronaći nikakvo oštećenje osim onog na kormilu.

Pregled broda potrajao je dugo, puno duže nego što je bilo planirano, ali ne zbog sporosti ili nestručnosti  krapanjskih ronilaca nego zbog šibenskih glasina da se na brodu krije slijepi putnik, opasni kriminalac. Zbog tih glasina brod je satima pretraživala šibenska policija, ali nije uspjela nikoga pronaći. Barem ne nekog opasnog kriminalca u bijegu.

Iako je sve bilo u redu parobrod koji je prevozio boksit za Rotterdam, još nije mogao isploviti jer se pojavila sumnja da je na brodu ipak krije prijestupnik, ali ne neki veliki razbojnik nego krijumčar svinjske masti. Policija je doznala da je I. Bedrica iz Skradina kupio od seljaka iz skradinskih sela veće količine masti i da na tu mast nije platio propisanu općinsku trošarinu, nego ju je potajno dovezao u Šibenik s namjerom da je proda u inozemstvu.

Tijekom nove pretrage broda mast nije pronađena, osim jednog načetog barila u brodskoj kuhinji kojeg nije bilo moguće dovesti u vezu s Bedricom, Skradinom i kupovinom masti bez plaćanja trošarine iako kogo nije mogao dokazati da je mast nabavio legalno. On se branio da u kuhinji uvijek ima dostatno svinjske masti Barilo masti zbog navike hrvatske posade da na njoj friga ribu.

„Ante Topić“ je, nakon svih problema zbog havarije, uzbune zbog slijepog putnika i sumnji u krijumčarenje svinjske masti isplovio iz Šibenika na današnji dan 3. listopada 1910. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija