Srijeda, 30 Kolovoz 2017 15:49

Brzina vožnje prijevoznih sredstava smetala je Šibenčanima i 1923. godine, evo što su napravili

Napisala: 
Brzina vožnje prijevoznih sredstava smetala je Šibenčanima i 1923. godine, evo što su napravili

To što nam danas smetaju brzi automobili i motori koji jurcaju središtem grada je razumljivo, ali možete li zamisliti da je iste probleme Šibenika imao i dvadesetih godina prošlog stoljeća, što ispada smješno kada se zna kakve su tada brzine mogla postoći  motorna vozila u usporedbi s modernim.

U novinama je zabilježeno da je šibenska općinska uprava u kolovozu 1923. godine postavila „prometne znakove“ duž ceste od Građe, duž Poljane, pa duž ceste od Poljane do obale i duž cijele obale na kojima je pisalo: NE VOZI BRZO! SVAKI PREKRŠITELJ BIĆE KAŽNJEN! s namjerom da spriječi jurnjavu automobila, motocikla, bicikla, kočija i karova kroz grad. Povod za ograničavanja brzine i usporavanja prometa nije bio, kao što bi se moglo pomisliti, povećanje sigurnosti prometa i zaštita pješaka nego – zaštita od oblaka prašine koju su podizala sva ta jureća prometala i činila život u gradu doslovno nepodnošljivim, pijacu na Starom pazaru neodrživom, a guštanje u iću i pići na štekatima duž obale nezamislivim.


 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!