Datum objave: 08. Kolovoz 2017

Jeste li znali ?: Štrajk čuvara javnog zahoda u Šibeniku i ubojstvo vrčinom

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Bizarnim detaljim, smiješnim, ali istinitim obiluje šibenska povijest koju nećete pročitati u službenim udžbenicima i pregledima. Danas donosimo dva takva primjera.

Medijii i javnost rugali Šibeniku i ismijavali ga  1955. godine zato što je usred ljeta punih petnaest dana bio zatvoren jedini javni nužnik i to zbog odlaska njegovih čuvara na godišnji odmor? Gradsko komunalno poduzeće opravdavalo se da ne može dirati u radnička prava i čuvarima nužnika uskratiti godišnji odmor, a usto nije moglo za njih naći ni zamjenu, jer se nitko nije javljao na natječaj za čuvara nužnika na određeno vrijeme. Općinska uprava pokušala je umiriti javnost najavom da će do iduće turističke sezone urediti i modernizirati derutni i neprilični javni nužnik, ali to nije pomoglo pa je Šibenik trpio kritike i grube šale na svoj račun mjesecima nakon što je nužnik proradio.

 Bolničko ubojstvo vrčinom

Pred Malim senatom Okružnog suda u Šibeniku kojim predsjedava sudac Šižgorić raspravlja se o slučaju ubojstva u šibenskoj bolnici koje se dogodilo u prosincu 1940. godine. Slučaj je specifičan jer je do ubojstva došlo iz nepoznatih povoda i to noću bez svjedoka. Nepobitno je utvrđeno jedino da je bolesnik Ante Rejić, noćnom posudom, rečenom vrčino, ubio bolesnika Huseina rečenog Husu Kulaka. Rejić je Kulaka ubio vrčinom usred noći dok je dotični spavao. Mali sudski senat ne ispituje samo uzroke ubojstva nego i okolnosti zašto su u bolničkim sobama vrčine od teškog gvožđa te jesu li iste i u odjelu umobolnice gdje se još pogubnije mogu zlorabiti u cilju oduzimanja života.
(Šibenik, 1941. godine)
 

Iz kategorije: Nostalgija