Datum objave: 19. Srpanj 2017

VIJESTI IZ POVIJESTI:Sramotno zapuštena zgrada šibenskog suda

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski sud je tako prljav i zapušten da je ugroženo zdravlje sudaca i onih kojima suci sude, pisale su lokalne novine 1928. godine.

Najveća sramota Šibenika postala je njegova najljepša zgrada koja se prije svih mora odlikovati redom i dostojanstvom. Bila bi sramota nad sramotama da je tako zapuštena bilo koja zgrada kao što je sada zapuštena zgrada suda. Ona je tako prljava i zapuštena da je ugroženo ne samo zdravlje sudaca i onih kojima oni sude nego i onima koji pored nje samo prolaze, stoji u tom tekstu.

Po uglovima se nahvatala paučina, stakla na nekojim prozorima od silna blata uopće više nisu prozirna. Ima soba koje godinama nisu pometene, a sva je bojaznost da se ni smeće ne izbacuje. Parketi nisu mašću mazani nitko ne zna od kada pa se parket daska rasklimala za polomit noge ako ne paziš. Polupanih je stakala sijaset pa je unutra kao i vani, jednako tamo i ovamo puše i pada kiša. A zahodi? Smrde i zaudaraju na izmet i mokraćevinu da se ne da izdurati. Sudski zahodi su još kako tako, ali ti su pod ključem, a oni za stranke potpuno su nepristupačni pa se stranke u nuždi olakšavaju oko zgrade. Po podovima je sva sila blata i nečisti, a ni pantagana ne manjka. Što je najgore u sudnicama uopće nema redara. Suci moraju sami uredovati kada se stranke u sporu potuku pa čak i vršiti posao vunbacenja. Kažu da u sudu nije da redara nema. Ima ih, ali ih suci ne mogu dozvati jer ima već dvije godine kako ne funkcionira električno zvonce za njihovo pozivanje. Kako se doznaje u sud je izvjesnog dana došlo izvjesno odlično državno lice koje se zaprepastilo kada je konstatiralo sve manjkavosti pa je za nadati se da bi država mogla nešto poduzeti da se šibenski sud uljudi kako mu priliči, p5renosimo vijest iz 1928. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3