Datum objave: 04. Srpanj 2017

Vijesti iz povijesti:Prva prodaja hotela Krka i prvi mobilni telefoni u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Prodaja hotela u Šibeniku je prvi put oglašena 1915. godine. Na prodaju je bio ponuđen hotel „Krka“ i to „sa čitavom ustrebom kavane i restorana“. Prodaju ili dugoročni najam hotela ponudila je njegova tadašnja vlasnica L. Crljenko jer „ostavši sama više ne može da odoli poslu“. Hotel „Krka“ izgrađen je 1876. godine. Njegov prvi vlasnik bio je šibenski poduzetnik Pellegrini, a hotel se od 1891. godine zvao „Albergo Al Pellegrini“. Zgradu je 1898. godine od Pellegrinija kupio poduzetnik Frane Crljenko i u njoj 1903. godine otvorio hotel „Krka“. Od Crljenkove udovice 1915. godine hotel krku je kupio Mate Živković koji je obnovio restoran i ostaklio prostor ispod terase te postavio „štekat“, a hotelu dao ime „Grand hotel Velebit“. Živković je hotel „Krku“ 1926. godine prodao šibenskom trgovcu Marku Jakovljeviću koji mu je promijenio ime u „Grand hotel Krka“.
Hotel je ponovno promijenio ime nakon Drugog svjetskog rata kada je bio nacionaliziran i postao društvenim vlasništvom. tada je iz njegovog imena izbačena riječ „grand“, a bio je u uporabi sve do kraja šezdesetih godina 20. stoljeća u okviru poduzeća „Rivijera“.

 

Prvi mobilni telefoni u Šibeniku

Šibenčani su već 1914. godine mogli nabaviti u to vrijeme revolucionarni mobilni telefon? Točnije rečeno mogli su iz inozemstva naručiti prijenosni telefon koji je mogao stati „u žep od prsluka“. Budući da nije postojala mreža odašiljača, prijenosni je telefon trebalo priključiti na telefonske utičnice koje su tvrtke koje su pružale usluge telefonije postavljale na prikladna javna mjesta. Kako takvih priključaka, koliko se zna, u Šibeniku nije bilo, gotovo je sigurno da prije stotinjak godina nitko u Šibeniku nije imao mobilni telefon, ali da ga je mogao kupiti, mogao je.

 

Kreme za sunčanje u Šibeniku se koriste više od 90 godina

Šibenski frizeri, trgovci kozmetičkim preparatima i ljekarnici još prije 90 godina Šibenčanima nudili sredstva protiv znojenja u obliku kreme koja se nanosi ispod pazuha i iza uha, kreme za zatezanje i pomlađivanje kože, sredstva za bezbolnu depilaciju ruku i nogu te preparate za zatezanje i podizanje ženskih grudi?

 

Iz kategorije: Nostalgija