Datum objave: 16. Veljača 2017

JESTE LI ZNALI kada je "pramaksirana" Poljana što su vračare iz zagore najavile 1936.?

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li znali da je 1936. godine prvi puta „pramaksiran“ (prekriven jednom vrstom asfalta koji je tada bio u uporabi) glavni šibenski gradski trg koji se tada kao i danas zvao Poljana? Odluku općinske uprave Šibenčani su oduševljeno pozdravili nadajući se da će „jedino i najbolje naše šetalište“ konačno biti uređeno. Općinski dužnosnici oprezno su upozorili Šibenčane da se Poljana neće moći urediti „baš kako treba, kako se želi i po propisima“ i to „iz razloga krize“, ali da će ipak „poprimiti ljepši izgled od dosadašnjeg“. Poljana nije bila neuređena nego zapuštena jer se na desetak godina starijim slikama lijepo vidjelo da je pokrivena kvalitetnom betonskom podlogom. 

Prvi oglas u novinama

Neki Šibenčanin je 1936. godine objavio prvi novinski mali oglas za prodaju polovnog usisavača za prašinu, ali ne u šibenskim nego u splitskim novinama, a glasi ovako: ŠIBENIK, SISALJKA ZA PRAŠINU „REKORD MONOPOL“ OD DORFLER, WIEN, MODERAN MODEL, SOLIDNO RADJEN, SAČUVAN, SKORO NEUPOTREBLJEN, RADI BEZ BUKE, PRODAVA SE UZ POLA CIJENE. ADRESA U UPRAVI POD BROJEM 16-4

 

Pravilnik za iznajmljivače soba

U Šibeniku se prvi puta počeo primjenjivati državni Pravilnik o sezonskom izdavanju soba turistima. Pravilnik je izdala Kraljevska banska uprava, a sadržavao je odredbe o uređenju soba, održavanju čistoće, uslugama koje je obvezan pružiti domaćin, ali i načinu rada javnih nosača. Zanimljivo je da je bilo ZABRANJENO turistima iznajmiti sobu na manje od sedam dana osim iznimno kada se u Šibeniku održava neki kongres ili svečana priredba.

Svi koji su željeli iznajmljivati sobe turistima morali su se prijaviti državnom redarstvu i to najmanje 40 dana prije početka sezone, a soba se nije se mogla iznajmljivati ako je državna komisija utvrdila da ne ispunjava propisane uvjete. Uvjeti su bili potanko propisani, a (ne)zgodno je uočiti da se u njima ne spominje WC.

 

Vračare iz Zagore najavile rat

Vračare i gatalice iz „šibenske kršne Zagore“ koje su imale golemi ugled u Dalmaciji i Banovini Hrvatskoj, 1936. godine najavile da će se svijet uskoro, a najkasnije za pet godina „kupati u krvi“ i da će „na svijetu biti više mrtvih nego živih“. Vračare i gatalice to su prorekle nakon što su tijekom branja ljekovitog bilja oko Krke i Čikole naišle na „krvavo znamenje“ – lišće kupine na kojima su bile jasno vidljive dvije zmije. Listovi sa zlokobnim znakom zmije nisu bili rijetkost, ali nalazilo ih se samo na kupinama koje rastu na raskrižjima zagorskih puteva. Zlokobno proročanstvo vračara i gatalica iz šibenske Zagore brzo se pročulo pa se o tome naveliko govorilo i pisalo u tadašnjim novinama. U Zagoru su dolazili novinari iz cijele Kraljevine Jugoslavije, ali i inozemstva. Oni su i sami nalazili lišće kupine s jasno vidljivim zmijama. Neki su sa sobom nosili povećala i izvještavali kako znak zmije kada se gleda kroz lupu još više naličio pravoj zmiji. Izvještavali su da je to „crna magija, zlokobno čudo i znamenje zla kojeg za sobom ostavljaju jahači Apokalipse“. 

Iz šibenske Zagore širio se zabrinjavajući glas da će „po svijetu ošinuti bič božji“ i da će čovječanstvo biti kažnjeno „zato što ljudi ne žive po zakonu i nemaju straha od božjeg u sebi.“ Proročanstvo je privuklo i znatiželjnike iz Slovenije, Austrije, Italije i Njemačke, a oni bolje upućeni išli su u Drniš gdje je živio neki starac „šta ima libre od mudrosti velike iz koji se more ka u ogledalu vidit šta će sutra biti“, a on im je kazao da će se proročanstvo obistiniti „jer da je isto tako znamenje palo na zemlju kada je 1914. počeo rat u Bosni“.
U cijeli slučaj uključili su se prirodoslovci, profesori i agronomi. Na kraju su novinari cijelu tu stvar ismijali i pripisali je pučkom praznovjerju. Jesu li se zlokobnog lišća sa znamenjem zmije koje se pojavilo na kupinovim grmovima na raskrižjima šibenske Zagore sjetili 1941. godine kada se svijet počeo „kupati u krvi“ Drugog svjetskog rata i kada je do njegovog kraja na svijetu skoro zaista bilo „više mrtvih nego živih“?

 

 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3