Datum objave: 14. Veljača 2017

NA DANAŠNJI DAN1927.:Dogovor u Červarovoj brijačnici o karnevalu

NA DANAŠNJI DAN1927.:Dogovor u Červarovoj brijačnici o karnevalu
Diana Ferić
Diana Ferić

Karnevalski odbor Veslačkog kluba „Krka“ sastao se na današnji dan u frizerskom salonu Červar kako bi organizirao karnevalsku povorku i krabuljni ples u hotelu „Krka“ te lutriju, a sve s ciljem da šibenskim veslačima omogući nastup na državnom prvenstvu i drugim važnim natjecanjima tijekom 1927. godine.
Kraneval i krabuljni ples VK „Krka“ bili su najveći društveni događaji između dva svjetska rata, a zbog masovnosti, raskoši i fantastičnih maski slovio je kao najveći, najbolji i najveseliji karneval u Dalmaciji.

Koliko je poznato Veslačkom klubu „Krka“ prihod od karnevala. krabuljnog plesa i karnevalske lutrije bio je, uz donacije šibenskih poduzetnika i imućnih šibenskih liječnika i odvjetnika koji su ga podržavali, najizdašniji izvor prihoda.
Glavni stožer za organizaciju Krkinog karnevala bio je u brijačnici Červar, glavni meštar i organizator bio je ugledni šibenski trgovac Ante Frua, a za izradu maski, karnevalskih kostima, osmišljavanje maškarada i, kako bi se to danas reklo, njihov vizualni identitet bio je zadužen šibenski slikar i karikaturist Zvonko Rakamarić.

 

Organizatori su očekivali da će građani Šibenika izdašno podržati svoj proslavljeni veslački klub jer su potanko bili upućeni u sve veslačke utakmice na kojima će nastupiti 1927. godine. Zanimljiv je podatak da se karnevalski odbor tradicionalno sastajao upravo 14. veljače, a da je izvlačenje zgoditaka karnevalske lutrije bilo obvezo u prvu korizmenu nedjelju.
 

Iz kategorije: Nostalgija