Datum objave: 10. Veljača 2017

Jeste li znali da je Šibenik među prvima imao tvornicu tekstila i prvog redatelja horror filma

Jeste li znali da je Šibenik među prvima imao tvornicu tekstila i prvog redatelja horror filma
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je među prvima imao tvornicu tekstila. Tvornica tekstila koju je 1911. godine u Dragi, na prostoru između današnjeg Autobusnog kolodvora i Gradske tržnice 1911. godine otvorio poduzetnik Paško Rora Juras, bila prva dalmatinska tvornica prediva i tkala i jedna od prvih tvornica tekstila u Europi čije je strojeve pokretala Teslina izmjenična struja i da je on već 1912. godine na mjestu današnjeg hotela „Jadran“ otvorio prvu modnu krojačku radnju u kojoj je odijela po mjeri krojio i šivao krojač koji je radio u prestižnim krojačkim radnjama u Francuskoj i Italiji?

 

Leptirica kultni horor film Đorđa Kadijevića

Šibenčanin Đorđe Kadijević jedan od deset najboljih srbijanskih filmskih redatelja svih vremena i da je priznat kao pionir horor filma u Srbiji? Kadijević, koji je stekao svjetsku slavu svojim kultnim horor filmom „Leptirica“1973. godine, rođen je u Šibeniku 1933. godine. U Šibeniku je pohađao osnovnu i srednju školu, a povijest umjetnosti studirao je u Beogradu. Filmskom režijom počeo se baviti kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Njegovi najpoznatiji filmovi su romansa „Djevičanska svirka“ i metafizički crni fantastični film „Štićenik“, zatim filmovi s tematikom iz Drugog svjetskog rata „Pohod“ i „Žarki“ te komedija „Pukovnica“. Proslavio se režijom odličnih televizijskih filmova „Čudo“, „Zakletva“ i „Karađorđeva smrt“. Sedmoj umjetnosti vratio se 1990. godine filmom „Sveto mesto“ koji je 2010. godine s velikim uspjehom prikazan na filmskom festivalu u Montrealu.
Đorđe Kadijević je uz slikara i pisca Milutina Dedića najpoznatiji i najuspješniji srbijanski umjetnik porijeklom iz Šibenika, a uz Matu Relju i Vinka Brešana jedan od trojice uspješnih i priznatih filmskih režisera porijeklom iz Šibenika


Milovan Zoričić preveo je na hrvatski Pravila nogometne igre 1908. godine

Jedan od najvećih i najupornijih promicatelja i zagovornika šibenskog projekta izgradnje „Sedmog kontinenta“, kontinenta sve djece svijeta na otoku Kaknu, bio Milovan Zoričić (1884. - 1971.), autor prvih hrvatskih pravila nogometne igre? Njegovo zalaganje za ostvarenje te ideje imalo je posebnu vrijednost jer je on kao član Međunarodne vlade Lige naroda, predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske i Međunarodnog suda pravde u Haagu, imao veliki ugled i golem utjecaj u svijetu. Zoričić je bio Prvi predsjednik Saveza lovačkih društava Hrvatske i Slavonije, prvi tajnik prvog Hrvatskog sportskog saveza 1909. godine i prvi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza te s Hinkom Wurthom, prvi selektor prve (neslužbene) nogometne reprezentacije Hrvatske 1907. godine. Zoričić je 1908. godine s engleskog na hrvatski preveo i tiskao „Pravila nogometne igre“ koja je Hrvatski športski savez proglasio službenim pravilima nogometne igre u Hrvatskoj.

 


Zdravko Ćiro Kovačević

Najbolji vaterpolski golman Olimpijskih igara koje su 1952. godine održane u Helsinkiju bio Šibenčanin Zdravko Kovačević koji je u to vrijeme bio priznat i kao najbolji vaterpolski golman svijeta? Zdravko Ćiro Kovačević rođen je u Šibeniku 1925. godine. Nakon nastupa na Olimpijadi u Helsinkiju na kojima je osvojio srebrnu medalju, prvo vaterpolsko olimpijsko odličje, bio je golman reprezentacije SFR Jugoslavije i na Olimpijadi u Melburnu 1956. godine. Do završetka karijere/1957. godine za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 87 utakmica i ostao zapamćen kao jedan od najboljih vaterpolskih golmana Europe svih vremena. Zdravko Kovačević je jedan od najstarijih živućih osvajača olimpijskih medalja u svijetu.


  

Iz kategorije: Nostalgija