Datum objave: 03. Prosinac 2015

Uz nastup Šibenčanke na izboru za Miss svijeta:Znate li tko su bile prve šibenske ljepotice?

Diana Ferić
Diana Ferić

Ljepota Šibenčanki prkosi vremenu. Šibenik je po ljepoti svojih djevojaka i dama bio (pre)poznat od davnina, a ne samo odnedavno kada su čak tri misice Hrvatske došle iz Šibenika, a aktualna MajaSpahija s eupravo bori za titulu Miss svijeta.

Takvu raskoš ljepote Šibenčanki nije mogao previdjeti ni Juraj Dalmatinac kada je u 15. stoljeću u kamenu klesao portrete koji ukrašavaju friz apside katedrale sv. Jakova. On je u kamenu ovjekovječio svoje suvremenike, između ostaloga i Šibenčanke i Šibenčane koje je svakodnevno susretao po šibenskim kalama. Među svim tim likovima, s lijeve i desne strane sedamnaeste glave na drugoj apsidi, doslovno svijetle portrete dvaju prelijepih Šibenčanki. Ta sedamnaesta glava navodno je portret burgundskog vojvode Filipa Dobrog, a tko su lijepe žene uz njega ne možemo ni pretpostaviti. O njima nema nikakvih pisanih tragova u šibenskoj povijesti pa ne znamo ni kako su se zvale ni čijeg su roda, pa ni čime su zaslužile čast da im se portret nađe na apsidi katedrale. No, to i nije toliko važno u usporedbi sa spoznajom da bi one sa svojim finim crtama lica, izražajnim očima, čulnim usnama i profinjenim frizurama i danas bile jednako atraktivne ljepotice kao što su to bile prije pola milenija.

Izlazak iz anonimnosti

O Šibenčankama i njihovoj ljepoti pisali su putopisci, putnici i novinari krajem 19. i početkom 20. stoljeća, ali nisu spominjali imena djevojaka i žena čiju su ljepotu i eleganciju opisivali. Šibenske ljepotice izlaze iz anonimnosti tek dvadesetih godina 20. stoljeća kada su postali popularni izbori ljepote. U jednom trenutku to je postao takav pomodni trend da se Šibenik, kao što danas slovi kao grad festivala, mirne duše mogao reklamirati kao grad izbora ljepote. Gotovo svako sportsko, kulturno, glazbeno, akademsko ili cehovsko društvo biralo je svoju najljepšu damu. Birale su se Miss plesa, maškara, plaže... Međutim i tada su najljepše od najljepših ostajale anonimne.

Prve poznate šibenske ljepotice

Prvi puta šibenske se ljepotice počinju se imenom i prezimenom spominjati ne na Jadriji, odakle potječu i prve poznate fotografije šibenskih misica, nego u izborima ljepote koje su organizirale šibenske i splitske novine ranih dvadesetih godina 20. stoljeća. Najpopularnije dopisno – telefonske izbore za najljepše djevojke i dame dalmatinskih gradova imala je splitska „Jadranska pošta“ čiji je vlasnik i urednik bio Zlarinjanin Manfred Makale.
Prema glasovanju čitatelja „Jadranske pošte“ u kolovozu 1922. godine najljepša Šibenčanka bila je Gina Vujasinović koja je dobila čak 1045 glasova, na drugom je mjestu bila Rita Lušić, na trećem Zdenka Drezga, a pratilje su im bile Tina Pilić, Mici Zobec, Ksenija Nikolić i Vjera Nakić.
Zanimljivo je da su Šibenčani kandidirali za titulu najljepše kandidirali dvostruko više svojih djevojaka i dama od Splićana i Zadrana i da je deseta na listi najljepših Šibenčaki dobila više glasova od najljepše Splićanke. Inače deseta je bila Marija Bernetić, a uz nju su se osim triju najljepših i njihovih pratilja našle još i Ružica Begonja, Nella Weisenberger, Ines Vrljević, Laura Antunović, Janja Jadronja, Vjera Baranović, Tina Baica, Fedora Bumber, Jarmila Jerinić i još dvadesetak dama

 

Znate li tko su ove prekrasne šibenske djevojke i dame?

Malo je gradova koji se mogu pohvaliti ljepotom svojih žena i tako trajnom baštinom ženske ljepote kao što to može Šibenik. Šibenčanke su tako lijepe da bi Šibenik na njih morao biti ponosan jednako kao što je ponosan na svoju katedralu, more i pjesmu. Šibenčanke danas slove kao najljepše Dalmatinke i Hrvatice, a njihova je ljepota slavljena i hvaljena širom svijeta. Dokazano je to na nebrojenim regionalnim, nacionalnim i globalnim priredbama na kojima se biraju najljepše od najljepših.
Da su bile lijepe i u prošlosti znamo iz priča, dokumenata, knjiga i novinskih reportaža, ali kako su izgledale i koliko su zaista bile lijepe prije stotinu i više godina do sada nismo mogli vidjeti i uvjeriti se u istinitost hvalospjeva koji su o njima napisani.
Zahvaljujući brižnim čuvarima šibenske baštine koji su spasili od propasti i uništenja veliki broj staklenih negativa s početka 20. stoljeća, obasjala nas je svjetlost ljepote naših baka i prabaka. Da su na tim drevnim fotografijama upravo Šibenčanke rođene između 1880. i 1910. godine nema nikakve sumnje, ali ne znamo tko su, čijeg su roda i kako su se zvale. Nadamo se da će barem neke od njih prepoznati čitatelji časopisa „Volim Šibenik“?
Izvorne fotografije su, naravno, crno bijele, a mi smo neke od njih ih pretvorili u kolor fotografije kako bi se vidjelo kako je ljepota Šibenčanki bezvremena i da bi sve te djevojke i dame, koje bi sada slavile 120. ili 150. rođendan, i danas slovile kao ljepotice.
Ove jedinstvene stare fotografije dokazuju da današnjim Šibenčankama ljepota nije od Boga nego im je od roda, da su je naslijedile od svojih majki, baka i prabaka.

(Tekst je objavljen u 8. broju časopisa Volim Šibenik)

 

Iz kategorije: Nostalgija