Datum objave: 16. Listopad 2015

Intimna povijest Šibenika: Znate li što je bila ljubavna krvavina?

Intimna povijest Šibenika: Znate li što je bila ljubavna krvavina?
Diana Ferić
Diana Ferić

Ljubavne igre Šibenčana u prošlosti bile su divno vatrene i tako pune strasti da su zbog žestokih pogleda među zaljubljenima, požudnih strategija osvajanja, izgriženih usana i tragova ugriza na vratu, prozvane krvarinom. Kako je izgledala šibenska ljubavna krvarina i kakve su bile Šibenčanke kada žele osvojiti muškarca koji im se sviđa, briljantno je opisao hrvatski pripovjedača Marin Bego, a fragment ovog rukopisa, vjerojatno iz 1910. godine, pronašli smo u ostavštini Šibenčanina Mete Relje.

Ljubavna krvarina započima gledanjem

Zamislite, piše Bego, s jedne strane Šibenčanina, crve¬na vrata i crvena lica, koga ista njegova krv žeže i pali, s druge strane Šibenku tankovitu i ponositu, koja se za njega kiti i resi. Krvarina, o kojoj je sada riječ započima, kako je poznato, gledanjem. Kroz kratko vrije¬me pogled poprimi nemirni, plameni izraz, pun zahtjeva... Tad dođe do hvatanja za ruku, do čarkanja riječima, do turanja i gonjanja na ulici.

U Šibenke su oči kao žerava

U Šibenke plamte oči kao žerava, riječ joj teče neobičnom žestinom i kod svake njezine kretnje, rek bi, unaokolo zadrhti zrak. Njezino je odijelo vrlo ukusno no zamršeno do nevjerojatnosti, sa nebrojeno kopča i kopčica, igala i iglica. U svom odijelu ona je kao u oklopu. Vrpca kojom veže struk provučena je kroz barem stotinu ušica, te je zaista junačko poduzeće svu tu napravu od nekoliko sati porušiti i odstraniti. Kad Šibenka dozrije do udaje i opazi momke, gdje je plamtećih očiju obilaze, onda vrpcu na grudima provlači kroz barem još stotinu ušica, ne zato da se obrani, nego da potakne. Šibenka je zabavna u društvu, rado se prepire, raspravlja o svemu i svačemu i često se upušta u rješavanje velikih pro¬blema:
-Vi muškarci, vi ste baš nepotrebiti! Zašto ste na svijetu
-Mi smo radi vas!
-Vi nama ne trebate! Zašto bi nam trebali?
-Eto mi moramo pripaziti, da vam se nije iskrivio mali prst na nozi moramo gledati, da li hodate lijepo, naša je dužnost osvjedočiti se, da li vam grudi stoje uspravno, je li van kosa u redu i sve ostalo!
-Ha ha! Sad se baš vidi, da nam ne trebate!
-Još nije sve rečeno, možemo mi razgovara¬ti o tom drugi put ?
-Ne ćete me ipak uvjerit. Nećete, nećete!

Vatrene Šibenke izazivaju dok muškarci ne zajecaju

To i ono provlačenje vrpce na grudima i sve drugo očito je izazivanje, pogotovo za Šibenčanina, po svojoj naravi nasrtljiva i nestr¬pljiva. Uslijed takova izazivanja jecaju ljudi, koji bi inače, kad bi se zgoda desila, opalili na čovjeka tako hladnokrvno kao na jarebicu. Za ta nije čudo, da prije ili poslije dođe da kr¬vava okršaja između Šibenčana i Šibenke. No za ovu vrstu krvarine ne bi se nikad doznalo, djevojka bi mogla kazati, da tra¬govi zubi, što joj se vide na vratu i po licu dolaze od pasjega ugriza, mogla bi reći:
-Ujio me onaj naš kudrov!
Ali danas sve Šibenke znaju, kakva je to vrst kudronje, pa kad bi se koja na taj način htjela ispričati,odgovorile bi joj:
-Zar ti tako zoveš Jakova!
Modrice, otekline i kvrge na čelu uostalom nijesu ništa neobična jer Šibenka i Šibenčanin to su dvije sile jake i neobuzdane koje kad se suda¬re, iz njih iskre vrcaju.

Tekst je objavljen u 5. broju časopisa „Volim Šibenik
 

Iz kategorije: Nostalgija