Utorak, 29 Rujan 2015 07:06

VIJESTI IZ POVIJESTI:Šibenik odjednom ostao bez 2000 radnih mjesta i dobio Burzu rada

Napisala: 
VIJESTI IZ POVIJESTI:Šibenik odjednom ostao bez 2000 radnih mjesta i dobio Burzu rada

Nekadašnja burza rada, danas Zavod za zapošljavanje sudbina je mnogih Šibenčanki i Šibenčana, mladih i onih starijih unatoč svim razvojnim programima i projektima  koji se nabrajaju ponosno i ovih dana dok slavimo Dan Grada Šibenika i blagdan njegovog zaštinika svetog Mihovovila. Znate li da je prije 80 godina počela gradnja Burze rada u Šibeniku?

 

Šibenska Burza rada od početka je bila specifičan objekt jer je osim ureda za posredovanje pri zapošljavanju u njemu trebalo biti radničko prenoćište, prenoćište za šegrte i učenike trgovačke produžne škole te gradska kuhinja s trpezarijom za nezaposlene Šibenčane. Centralni odbor za posredovanje rada u Beogradu najprije je odbio sudjelovati u financiranju gradnje Burze rada i tražio da sve troškove plati šibenska općina iz fonda za izgradnju radničkih stanova. Šibenska općina na to nije mogla pristati nego je tražila isti tretman kakav imaju Mostar i Podgorica gdje su se Burze rada već gradile i to o trošku državne blagajne Kraljevine Jugoslavije. Općina je tražila da Burza rada bude svojevrsna socijalna ustanova budući da su Šibenik i šibenski kotar bili pogođeni teškom krizom zbog koje su bili, kako se tada pisalo, u „upravo očajnim prilikama.“ Gospodarski i socijalni problemi nastali su kada je zbog propasti tvornice karbida i cinamida „La Dalmatienee“ bez posla ostalo više od 800 Šibenčana što izazvalo lančanu reakciju pa su i ostala šibenska poduzeća, tvornica tekstila „Gulam“, tvornica tjestenine „Inchiostri“, tvornice sapuna „Nova Drina“, „Slavija“ i Đurić Rade, velika stovarišta industrijskih poduzeća „Šipad“, „Monte Promina“, „Dubravice“ i „Adria-bauskit“, morala smanjiti broj zaposlenih. Tako je odjednom bez posla ostalo oko dvije tisuće od tada nešto više od tri tisuće zaposlenih Šibenčana. Šibenik je 1935. godine imao 2153 nezaposlenih i manje od 1000 zaposlenih. Godinu dana ranije bilo ih je više od 2500, a broj se smanjio zato što su mnogi krenuli trbuhom za kruhom u prekomorske zemlje.
Zgrada Burze rada u kojoj je danas smješten Dom zdravlja svečano je otvorena u rujnu 1939. godine
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!