Datum objave: 09. Rujan 2015

VREMEPLOV: Petnaesta obljetnica kuharskog dvoboja šibenskih novinara i ugostitelja!

VREMEPLOV: Petnaesta obljetnica kuharskog dvoboja šibenskih novinara i ugostitelja!
Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući nekadašnjoj vrlo uspješnoj gastronomskoj manifestaciji „Naše malo veliko blago“ po kojoj je Šibensko – kninska županija prednjačila u Hrvatskoj prije 15 godina bio je održan kuharski dvoboj šibenskih novinara i ugostitelja u restoranu „Zlatna ribica“ na Brodarici. Bio je to vrhunac iznimno vrijedne manifestacije pokrenute s ciljem da se afirmira šibenska kuharska i gastronomska baština, izvuku iz zaborava stara vrijedna jela, spasi gastronomska baština te turistički valorizira autohtona šibenska spiza.

Tu manifestaciju pokrenuo je na poticaj tadašnjeg predsjednika Udruženja obrtnika Šibensko – kninske županije, pomorski kapetan, poduzetnik i kasnije župan, Gordan Baraka, a njen nositelj bio je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika.

Manifestacija „Naše malo veliko blago“ bila je prva gastronomsko – kulinarska manifestacija u neovisnoj Hrvatskoj. Pokrenuta je 1997. godine, samo dvije godine nakon završetka Domovinskog rata i imala je presudnu ulogu u afirmaciji turizma i ugostiteljstva Šibenika, Šibensko – kninske županije i šibenske rivijere. U to vrijeme nitko u Hrvatskoj nije imao ništa slično pa je šibenski gastronomsko kulinarska priredba u javnosti imala status prestižnog spektakla. Deseta obljetnica „Našeg malog velikog blaga“ proslavljena 2008. godine bio je do tada neviđeni događaj. Šibenski ugostitelji dobili su priliku predstaviti se u luksuznom zagrebačkom hotelu „Hayat“. Na završni svečanosti i proglašenje pobjednika u vodičkom hotelu „Imperial“ došla je gotovo cijela hrvatska vlada, a spektaklom „Naše malo veliko blago“ zatvoren je prvi poslijeratni kongres ugostiteljskih i turističkih djelatnika Hrvatske.

Mediji su se utrkivali izvještavati o inovacijama i senzacijama šibenskih ugostitelja. Već 1998. godine svi su hrvatski mediji pisali o tome kako su šibenski ugostitelji skuhali više od 120 vrsta jela od pidoča, nekoliko godina kasnije novine, radio i televizija divili su se šibenskim mega gradelama s 30 četvornih metara žara i orkestrom kuhara koji su na njima „svirali“, slijedila je premijera najveće peke na svijetu pod koju je moglo stati 120 kilograma mesa plus krumpiri i sve ostalo što dobra peka sadrži, pa promocija prvog gastronomskog vodiča Šibensko – kninske županije „U slast!“... S posebnom pozornošću pratilo se i pisalo o starim jelima koja su se na „Našem malom velikom blagu“ vraćala iz mraka zaborava. Za neka od tih jela delicija i slastica, primjerice skradinsku tortu, čokalice, skradinski rižot, soparnjak, kaštradinu, kodunjadu, kornatski maništrun, mornarski kruh sa slanim srdelama ili crnilom od sipe, to je bio definitivni povratak na modernu gastronomsku scenu na kojoj danas imaju status ponosa šibenske gastronomije.

Manifestaciju „Naše malo veliko blago“ odlikovalo je zajedništvo, entuzijazam i nesebična želja da se Šibenik i Šibensko – kninska županija što prije oporave od posljedica rata. Gotovo sve troškove snosili su sami ugostitelji, a sve što su radili u stopu su pratili i svemu izvještavali svi šibenski novinari dajući svoj doprinos obnovi i turističkom uzletu Šibenika i Šibensko – kninske županije.

 

Jedan od najvažnijih trenutaka u životu manifestacije „Naše malo veliko blago“ dogodio se 2000. godine kada je u restoranu „Zlatna ribica“ organiziran kuharski dvoboj između reprezentacije novinara koji su pratili tu manifestaciju i članova ocjenjivačkog suda, odnosno komisije, koja je ocjenjivala i procjenjivala kuharske uratke ugostitelja koji su sudjelovali u njoj.
Kuharsku čast i slavu novinarske profesije branili su Brane Periša, Nikola Urukalo, Radovan Goger, Anamarija Skorić, Vilson Polić, Marina Radić, Diana Ferić, Siniša Martinović, Ana Bralić, Suzana Grubić i Davor Trutin, a ugled i meritornost ocjenjivačkog suda Sanja Ivanović, Ivica Lesica, Joško Jurić, Branko Tudić, Ante Mihić,Viktor Aras i Stanko Ferić.

 

Tko je pobijedio? Ne zna se, a nije ni važno jer su s manifestacijom „Naše malo veliko blago“ svi bili na dobitku i svi su bili pobjednici. Danas možemo samo žaliti što „Naše malo veliko blago“ nije ostalo. Šibenik je tada bio gastronomska metropola Hrvatske, slavljen i hvaljen sa svih strana. Bio je predvodnik i djelima je pokazivao kako treba raditi za dobrobit svog zavičaja i zajednice. Sada gotovo svaki grad u Hrvatskoj ima neku kuharsku i gastronomsku manifestaciju organizirano po uzoru na „Naše malo veliko blago“, osim Šibenika, naravno.
Broj pogrešaka: 5, vrijeme obrade: 5170 ms (4608 ms) 

Iz kategorije: Nostalgija