Ispiši ovu stranicu
Utorak, 08 Rujan 2015 08:13

Intimna povijest Šibenika:Kontracepcija prije 100 godina nije bila bauk

Napisala: 
Intimna povijest Šibenika:Kontracepcija prije 100 godina nije bila bauk

Sve do 1920. godine u Šibeniku nije bilo ni lokalnih novina ni novina iz drugih gradova na koje su Šibenčani bili pretplaćeni u kojima su se javno i bez ustručavanja reklamirala kontracepcijska sredstva i sredstva za intimnu higijenu. Bilo ih je, naravno i prije, ali se tim potrepštinama trgovalo diskretno. Led je probila tvrtka „Hygiena Warenhaus Potoky“ iz Beča koja je svoja sredstva za izbjegavanje neželjene trudnoće i intimnu higijenu u Šibeniku i Dalmaciji prva počela javno oglašavati i isporučivati poštanskim pouzećem na kućne adrese, a prihvaćala je kao sredstvo plaćanja valutu Kraljevine Jugoslavije. „Hygiena Warenhaus Potoky“ je nudila kontracepcijska sredstva i za dame i za gospodu, a u oglasima je svoje proizvode opisivala neočekivano eksplicitno.

Gospođama su se za „slobodnu i nesputanu ljubav“, uz medicinsku preporuku, nudili elastični „Pessar“ i „Srebrna zaštita“. „Pessar“ je bio nešto slično današnjoj dijafragmi. U naravi riječ je o medicinskoj napravi za vaginalnu kontracepciju koja je bila nešto jeftinija od „Srebrne zaštite“ koja je damama jamčila „bezbrižnu ljubavnu slobodu i višegodišnju uporabu“. Osim „Pessara“ i „Srebrne zaštite“ damama se nudila i dodatna „Ženska zaštita“ te „Mjesečni pojas“ za zaštitu „od ojedanja, koji se dobro pere i čuva rublje izrađen od najfinijeg materijala koji jamči ugodu i dugogodišnju upotrebu.“

Više o ovoj temi pročitajte  u novom broju časopisa "Volim Šibenik".


 

Objavljeno u Nostalgija

Galerija slika

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!