Datum objave: 11. Srpanj 2015

Šibenska mudrost o „siks e pilu“ ili kako zavesti muškarca

Diana Ferić
Diana Ferić

Tridesetih godina 20. stoljeća u svijetu pa i u Šibeniku postao je moderan engleski izraz sex appeal. Popularnim  je postao pod utjecajem sve naglašenijeg isticanja spolnosti, ženskih draži i ljepote u tadašnjim igranim filmovima. Prve filmske dive koje su igrale na kartu ljepote i erotske privlačnosti Hedy Lamarr, Pola Negri, Diana Dors, Joan Crawford, Carole Lombard, Myra Loy, Rita Hayworth, Marlene Dietrich te plesačica Josephine Baker, bile su, zahvaljujući filmu i ažurnom repertoaru šibenskih kina, itekako dobro poznate Šibenčanima pa se i izraz  sex appeal brzo udomaćio s tim da se izgovarao i pisao siks e pil.

Dakle siks e pil je postao općeprihvaćena mjera za ocjenjivanje koliko su pojedine djevojke i žene atraktivne i privlačne muškarcima, koliko su siks e pilne, odnosno kako se to danas kaže, jesu li i koliko su seksi.

 

Pet glavnih ženskih draži za uspješno osvajanje muškaraca

 

Na valu globalnog vala, do tada nezamislivog pojavljivanja oskudno odjevenih pa i potpuno nagih žena u filmovima koji se javno prikazuju, počelo se i sve otvorenije govoriti o spolnosti. Šibenčani u tim trendovima nisu ni malo zaostajali pa se 1933. godine među njima razmahala ozbiljna polemika o tome koje psihološke iz­raze svojih draži i koje sve vrline že­na mora da ima da bi osvojila muškarca i izazivala ljubav kod njega. Povod za tu raspravu bile su neke tadašnje francuske raščlambe ženskih draži, a Šibenčani su ih dogradili i protumačili na svoj način. Glavne ženske draži podijelili su u pet kategorija: ljepota, tjelesna koketerija, duhovna koketerija, mudrost i nježnost. Međutim, nisu na tome stali nego su statistički precizno izračunali kolike idealne omjere tih kategorija draži žene, prema svojoj životnoj dobi, moraju imati da bi mogle uspješno osvajati muškarce.   

 

Od 16. do 25. godine

 

Prava dražesna žena počinje svoju karijeru, smatrali su Šibenčani te 1933. godine, sa šesnaest godina. U toj dobi, da bi osvojila muškarca, žena mora imati 80 posto ljepote i 20 posto duhovnog koketiranja. Mu­drost i nježnost u toj dobi, zaključili su, ženama još potpuno nedostaju, a tjelesna koketerija im je nepotrebna jer se ona izražava u samoj njihovoj ljepoti. Do ženine dvadeset pete godine utjecaj ljepote se smanjuje, a udio tjelesnog koketiranja povećava za 10 posto. Između 16. i 25. godine utjecaju mudrosti na uspješnost u osvajanju muškaraca kod žena nema ni traga, a ni nježnost nema neku osobitu važnost.

 

Od 30. do 50. godine

 

Tek oko tridesete godine, izračunali su Šibenčani, počinju se kod žene razvijati  nježnost, i prava, ozbiljna nježna odanost, kojom ona želi da osvoji muškarca, ne oslanjajući se toliko na svoju ljepotu i duhovnu i tje­lesnu koketeriju. Mudrost je kod žena te dobi, izračunali su,još uvijek odsutna, ili u vrlo malim procentima zastupljena. Sve dubljim zalaženjem u godine kod žene se gube ljepota, duhovna i tjelesna koketerija, a usavršavaju se mudrost i nježnost.

 

Od 50. naviše

 

Kad žene zađe u pedesete godine života lje­pota je u njenoj uspješnosti u osvajanju muškaraca zastupljena svega sa 10 proce­nata, tjelesna koketerija s 20, duho­vna koketerija je na minimumu, dok je mudrost izražena s 40, a nježnost s 25 procenata.

Žena u toj dobi, smatrali su, i sama zna da joj glavna draž više ne mogu biti lje­pota i tjelesna koketerija pa ih stoga ona sve manje i upotrebljuje, a tjelesna koketerija je u nje ipak značajnija  nego sama ljepota. Pomoću tjelesne koketerije žena može i u pedesetoj go­dini osvojiti muškarca koji će prema njoj osjetiti istinsku ljubav.

Glavne ženine osobine poslije pede­sete godine života su mudrost i nježnost, spo­jene sa sve većom odanošću i starač­kim iskustvom. To su oruđa kojima se starija žena bori, ako se još nosi mišlju da zanese i osvoji muškarca. Tim oruđima ona često osvaja i veoma mlad svijet.

 

Emancipirane Šibenčanke

 

Tako glasi 82 godine stara šibenska mudrost o siks e pilu koja je nastajala po šibenskim kavanama i privatnim salonima u raspravama nakon gledanja erotikom nabijenih filmova. Jesu li u definiranju kriterija i statističkim prosudbama sudjelovali samo muškarci ili su im se pridružile i emancipirane Šibenčanke?  Sasvim sigurno jesu jer su već tih godina djevojke iz nekih uglednih kuća i mlade gospođe počele javno pušiti, nositi svilene čarape i pojavljivati se na ulici ne samo u suknjama koje su otkrivale gležnjeve, nego i na opće zgražanje, u hlačama.

Iz kategorije: Nostalgija