Datum objave: 01. Lipanj 2015

INTIMNA POVIJEST ŠIBENIKA (1): Erotske fotografije iz šibenskih škafetina

Diana Ferić
Diana Ferić

Javna je tajna da Šibenčani vole žene i osobito cijene njihovu ljepotu. Malo je gradova pod nebeskim svodom u kojima se o ženama govori i pjeva s toliko žara i ushita kao u Šibeniku pa je bilo samo pitanje dana kada će se na svjetlu dana iz tame tajnih škafetina starih Šibenčana pojaviti pikantne slike lijepih djevojaka i zanosnih gospođa. I evo ih. U jednom zaboravljenom škafetinu, među gomilom stvari u šufitu pronašli smo zbirku prekrasnih erotskih fotografija koje je netko brižno sakupljao i u njima uživao, ali i, ako je suditi po tragovima, dijelio s prijateljima.
Neki šibenski fotografi već su prvih godina 20. stoljeća diskretno su prodavali erotske pa i pornografske fotografije, a dvadesetih godina već se i u Šibeniku putem pošte mogla naručiti serija od deset komada pariskih pikantnih slika samo za veselu gospodu. Što su voljeli stari Šibenčani i kakav su ukus imali kada je riječ o ženskoj ljepoti vidi se na fotografijama koje nakon što su bile skrivane gotovo cijelo stoljeće prvi puta ugledale svjetlo dana.
Pokazuju li svoju ljepotu na nekima od njih i Šibenčanke? To ne znamo, ali znamo da su u prvim desetljećima 20. stoljeća emancipirane Zagrepčanke znale ponekada razveseliti svoje muževe (samo njih?) vlastitim akt fotografijama pa nije nemoguće da je u Šibeniku bilo hrabrih dama koje su nage ili oskudno odjevene hrabro stale pred objektiv fotografskih aparata i ovjekovječile svoju ljepotu. Pogledajte fotografije u našoj fotogaleriji:

 

Iz kategorije: Nostalgija