Datum objave: 25. Travanj 2014

Prije 90. godina izabrana prva miss Šibenika odnosno Jadrije, ali nije sigurno kako se zvala

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 90 godine na Jadriji je izabrana prva miss Jadrije, djevojka koja je ujedno bila i prva miss Šibenika. Bilo je to 1924. godine, samo dvije godine nakon otvorenja kupališta Jadrija. Međutim, postoje dvije različite informacije o tomu tko je izabran. Tadašnja zagrebačka revija Svijet objavila je da je prva miss Jadrije bila Ema Marotti. Međutim čini se da to nije točno. Naime, tadašnje šibenske novine i splitski dnevnik Jadranska pošta koji je uređivao Šibenčanin Manfred Makale objavile su da je prva misica bila Marica Alfier koja je dobila 1241 glas. Druga po broju glasova bila je Blaženka Jurin koja je dobila 1173. Glasa na izboru na Jadriji na kojem es eokupilo više od 3 000 ljudi.

 

Šibenik je tako odavno poznat po svojim ljepoticama.  Samo u razdoblju od 1990. do 2010. godine više od stotinu Šibenčanki proglašeno je  najljepšima u Hrvatskoj, Europi ili svijetu, a mnoge od njih ostvarile su respektabilne karijere manekenki i modela.

Zanimljivo je da su ljepotu Šibenčanki još krajem 19. stoljeća zapazili novinari i fotografi iz europskih zemalja, ali i SAD. Tako primjerice američki Harpers Weekly 1885. godine u reportaži o Šibeniku biranim riječima hvali ljepotu i eleganciju Šibenčanki te osobito njihovu ukusnu i zanimljivu odjeću koja naglašava

 

Iz kategorije: Nostalgija