Datum objave: 14. Ožujak 2014

Zašto je nastup klape "Šibenik" u Vatroslavu Lisinskom prije 35 godina povijesni

Zašto je nastup klape "Šibenik" u Vatroslavu Lisinskom prije 35 godina povijesni
Diana Ferić
Diana Ferić

Klapa „Šibenik“ nastupila je prije 35 godina u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu i to je bio povijesni nastup jer je to bilo prvi put da jedna klapa održi koncert u koncertnoj dvorani koje su sve do tada bile namijenjene samo za klasičnu glazbu. Članovi te klape Dinko Gojanović Rakić, Anton Bataljaku, Radoslav Koštan i Branko Bubica prisjećaju s danas rado tog događaja i kažu kako im je trebalo 15 dana da bi uopće upravu te koncertne dvorane uvjerili da im dopuste taj nastup.

 

Razgovarajući među sobom te sada već davne 1979. godine palo im je na pamet da bi bilo dobro da nastupe u Lisinskom,a da im gosti budu Arsen Dedić i Gabi Novak. Kada u to njima kazali i oni su bili  iznenađeni, ali im se ideja svidjela.  "Dobili smo i potporu u Šibeniku od tadašnjeg Centra za kulturu na čelu s Dragom Putnikovićem i prof. Ive Livakovića. Razmišljali smo i kako aranžirati dvoranu, taj zaista veliki prostor. U tomu nam je pomogla gospođa Željka Lopatni koja je radila u cvjećari u do kuće Pasini. Kako je to bilo vrijeme cvjetanja brnistre odlučili smo da dvoranu aranžiramo s tom biljkom iz našeg podneblja. Profesor Livaković je angažirao gimnazijalce da beru brnistru i dobili smo dva kamiona za njezin prijevoz do Zagreba. Ali isplatilo se jer je to stvarno odlično izgledalo , niste znali što je bilo dojmljivije taj intenzivni miris ili izgled pozornice“, prisjeća se Gojanović Rakić.

 

Gospođa  Željka Lopatni iskreno s erazniježila kada smo je nazvli i pitali za stu, tada zaista, avanturu. " Kako s ene bih sjećala. ja sam tada bila tek mlada, neiskusna cvjećarka,  to je bio zaista izazvov. Dovezli smo dvije tone brnistre iz Šibenika. U aranžiiranju mi je puno pomogao Marko Lišnjak. Znate kako smo napravili slapove brnistre? Pomoću crnih kanta za smeće koje smo poslagali u redove i na to onda stavljali brnistru što se, naravno, nije vidjelo. Da nije bilo bilo gospodina Lišnjaka ne bih u tome uspjela",  kaže Željka Lopatni.

 

Po riječima Branka Bubice veliki dio posla odradio je redatelj Mate Relja koji je napravio scenarij za koncert, puno im je pomogao i  Šibenčanin Marko Lišnjak koji je živio u Zagrebu. Sjeća se i kako su večer prije koncerta, samo po Zagrebu, po zidovima i deblima stabala lijepili plakatiće za koncert. No publika ih nije iznevjerila . Dvorana je bila puna, a brojni šibenski studenti sjedili su po okolnim stepenicama ističe Anton Bataljaku.
Imali su i mandolinski sastav pa je repertoar na koncertu bio raznovrstan- od klasike do popularnih dalmatinskih pjesama. Uz Arsena i Gabi gost je bio i Špiro Guberina,a voditeljica je bila Vesna Spinčić Prelog, po majci Šibenčanka.

 

Danas je posve normalno da klape nastupaju u koncertnim dvorana i da ih bez problema napune, kaže Radoslav Koštan, ali to je to tada zaista bio presedan.
Klapa Šibenik je i prva klapa koja je održala koncert u kazalištu. Bio je to splitski teatar, a prva su klapa koja je gostovala kod hrvatske dijaspore,
 

Klapa Šibenik osnovana je 1974. Godine. Najcjenjenija su klapa, a i po trofejima najuspješnija. Osvojili su u svojoj kategoriji sve što se moglo osvojiti, u broju gradova u kojima su nastupali, u broju država u kojima su kao sastav gostovali, u broju snimljenih ploča, u broju nastupa u TV emisijama, u dužini pljeska kojim ih slušatelji ocjenjuju, u broju dodataka kojima se publici odužuju…
 

Ni o jednom malom pjevačkom sastavu, glazbenoj družini, nije toliko u dnevnom i tjednom tisku pisano kao o Klapi Šibenik. Nekoliko stotina članaka, osvrta, feljtona i slično tiskano je o njima u doslovno svim novinama u našoj zemlji, i bivšoj državi,kako je napisao kolega Ivo Jakovljević
Njezini su članovi bili:Radoslav Koštan, Branko Bubica , Zvonko Najev, Ante Barbača, Anton Bataljaku i Dinko Gojanović-Rakić , a mandalinskom sastavu su bili Ante Jelić, Mihajlo Vodišek , Vedranko Šikić I Joško Stošić.

Iz kategorije: Nostalgija