Četvrtak, 04 Rujan 2014 10:23

Ostaci kostiju s arheološkog lokaliteta Vaćani-Laluše analizirat će se u inozemstvu

Napisao/la: 
Ostaci kostiju s arheološkog lokaliteta Vaćani-Laluše analizirat će se u inozemstvu

Uzorci ljudskih koštanih ostataka sa starohrvatskog groblja na arheološkom lokalitetu Vaćani-Laluše kod Skradina, biti će poslani na analizu u laboratorije u Dublinu, Oxfordu te Belfastu, a sve u svrhu proučavanja uvjeta, kvalitete i načina života starohrvatskih populacija u posljednjih desetak godina.

Istraživanje biti ce prvo takve vrste u Hrvatskoj jer se do sada nije koristila kombinacija ovako kompleksnih analiza na jednom starohrvatskom nalazištu. Slična istraživanja planirana su i za starohrvatska groblja u Dubravicama kraj Skradina te u šibenskom Donjem polju.

Uzorci će se na groblju sutra uzeti  Mario Novak s Instituta za antropologiju u Zagrebu, uz asistenciju Željka Krnčevića, voditelja istraživanja iz Muzeja grada Šibenika koji već tri godine provodi istraživanje na ranosrednjovjekovnom groblju Vaćani-Laluše.

 

Osim standardnih antropoloških analiza (određivanje spola i starosti, rekonstrukcija visine te bilježenje prisutnosti patoloških promjena kao sto su zarazne bolesti i frakture), obavit će se analize stabilnih izotopa (ugljik i dušik) u svrhu rekonstrukcije ishrane, analize drevne DNA u svrhu određivanja rodbinske povezanosti i određivanja spola kao i datacija ugljikom C14 kako bi se dobilo točno vrijeme ukopavanja analiziranih osoba. Antropološke analize provode se u Antropološkom centru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. Maria Slausa, dok ce se analize drevne DNA, stabilnih izotopa i datiranja ugljikom obaviti u sklopu poslijedoktorskog znanstvenog projekta kojeg vodi dr. sc. Mario Novak iz University College Dublin i Instituta za arheologiju u Zagrebu, a koji financira Irska zaklada za znanost.

Analiza drevne DNA obavljat ce se u novootvorenom laboratoriju za drevnu DNA u University College Dublin, analiza stabilnih izotopa biti ce provedena u University of Oxford, a datiranje ugljikom na Queen's University u Belfastu. S obzirom da su te analize iznimno skupe one se ne provode u Hrvatskoj već u inozemstvu, najčešće u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. 

 

FOTO: ilustracija

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!