Datum objave: 24. Veljača 2012

Šibenik, Zlarin i Šolta zajedno obilježavaju rođendan Vesne Parun

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Nizom manifestacija na kojima će sudjelovati predstavnici Šibenika, Zlarina, Šolte i Visa, bit će u travnju na otoku Šolti, obilježen 90-ti rođendan pjesnikinje Vesne Parun. Otok Šoltu,  gdje je Vesna Parun pokopana, posjetit će učenici osnovnih škola s Visa, otoka na kojem se, uz Šoltu, Vesna Parun neko vrijeme  školovala, te učenici O.Š. Fausta Vrančića iz Šibenika, u  sklopu koje je i otočna škola na Zlarinu, rodnom mjestu velike pjesnikinje. Učenici će sudjelovati u natječaju za likovne i literarne radove na temu crna maslina. Najboljima će biti uručene nagrade u Šolti, 11. travnja, dan nakon rođendana Vesne Parun, kada će, u organizaciji Društva književnika, biti održan i okrugli stol o književnom djelu Vesne Parun.
Tim povodom je gradonačelnik Šibenika Ante Županović danas primio načelnika općine Šolta Nikolu Cecića Karuzića i voditeljicu tamošnjeg Kulturnog informativnog centra Tihanu Glavurtić, a na sastanku su bili nazočni i ravnatelji šibenskih kulturnih ustanova te, u ime Društva književnika Hrvatske, pjesnik Jakša Fiamengo.

Uz delegacije Šibenika i Zlarina, obilježavanju 90.rođendana velike pjesnikinja, prisustvovat će  djeca iz zlarinske škole, a nastupit će i KUD "Koralj" . 
Gradonačelnik Županović pozvao je načelnika Šolte na otvorenje 52.MDF-a, u lipnju ove godine, kada će u produkciji HNK Šibenik biti izvedeno djelo Vesne Parun "Mačak Džingis kan i Miki Trasi" u režiji Ivana Lea Leme, na glazbu Ladislava Tulača te otvorenje spomen sobe na otoku Zlarinu, u kojoj će, uz ostalo, biti izložen niz slika, rukopisa i drugih predmeta koje je pjesnikinja darovala rodnom otoku.

Iz kategorije: Kultura