Datum objave: 21. Veljača 2012

FOTO: Europski Snješko platio za sve nedaće Šibenčana u protekloj godini

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Kako će Krnjo izgoriti kad je napravljen od snijega?“, pitala su mala djeca roditelje dok je danas na šibenskoj rivi gorio dvometarski snježni Krnjo. Tematski lutak autora Branka Lovrića Caparina ipak je nakon nekoliko minuta odolio vatrenoj buktinji, i poput ovogodišnjeg snijega, naočigled nestajao pred okupljenim maškarama. Snješko je bio i prikladno odjeven u europske boje; s plavim loncem posutim žutim zvjezdicama na glavi i natpisom „ZA“ prikačenim na metlu, očito je htio sa zakašnjenjem dati do znanja što misli o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.
Kako bilo, nakon smrtne presude koju su mu izrekli sudbeno maškarano vijeće, Europski snješko brzo je otišao u dim, a okupljena djeca su još brže prebolila njegov gubitak i u pratnji roditelja krenula poslušati glazbeni dio programa ispred zgrade Županije.
Bendu „Deep in rock“ kiša je dala taman toliko vremena da odsviraju sve što su pripremili, a potom brzinski rastjerala okupljene i tako zaključila jednu od najkraćih vladavina maškara u Šibeniku.
Unatoč snijegu zbog kojeg su pokladne svečanosti skraćene, i kiši koja je morala pasti baš danas, maškarani Šibenčani u velikom su broju zašarenili gradske ulice i dobro se zabavili. U povorci su se redali klaunovi, hipiji, igrače karte, Indijanci, beduini pa čak i europska zastava ispod koje su se krili šibenski gimnazijalci: „Nitko nije služio bazu, mislili su da smo livada sa žutim cvijećem. Pa tko je ikad vidio plavu livadu?“, smije se jedna gimnazijalka.
U ovogodišnjoj povorci zamijetili smo i neuobičajeno velik broj cvijeća, hipija i sunčanih maski. Hipiji iz dječjeg vrtića Žižula objasnili su nam da je razlog šarenim maskama zamor ovogodišnjom nemilosrdnom zimom zbog koje žarko čekaju proljeće koje na ovaj način žele prizvati i poručiti mu da požuri.

Iz kategorije: Kultura