Datum objave: 28. Siječanj 2012

Croatian Travel festival: Šibenik u svibnju postaje centar svita!

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Naš mali grad u svibnju će ugostiti (ponovo) hrvatsku putničku elitu i u tri dana proputovati Aziju, Afriku i Južnu Ameriku. U Šibenik će sa svih strana svijeta doletjeti, dostopati ili došetati svjetske skitnice koje ne treba posebno predstavljati, poput Stipe Božića, Roberta Pauletića, Gorana Milića, Željka Malnara, Dvine Meler, Ribafisha, Davora Rostuhara i mnogih drugih. Osim tematskih predavanja (svaki dan će biti posvećen jednom kontinentu) organizatori iz Hrvatskog kluba putnika najavljuju i izložbe, sportske sadržaje te bogat večernji glazbeni program. Hrvatski Klub putnika osnovan u Šibeniku postoji nešto više od godinu dana, a danas za njih znaju u cijeloj Hrvatskoj pa i šire. Predsjednik Nikola Baraka ovih dana je osim projektom Putovanja oko svijeta u 60 dana, zauzet i pripremama za Croatian Travel festival no znatiželjnim novinarima pristao je odgovoriti na par ekspresnih pitanja:

Dvije tisuće svjetskih putnika slit će se u Šibenik

- Zašto baš Azija, Afrika i Južna Amerika? Što je s prezentacijom ostalih kontinenata?

- Zato što su to nekako najzanimljivija i najpoželjnija tri kontinenta, ali naravno, nećemo se ograničiti samo na njih. Neki od naših gostiju posjetili su i Arktik i Antarktik pa možda napravimo jedno zajedničko predavanje o polovima. Uglavnom, bit će zanimljivih predavanja, promocija knjiga, putopisnih izložbi ali nećemo vam sve sad otkriti nešto moramo ostaviti i kao iznenađenje.

- Očekujete, najavio si, oko dvije tisuće posjetitelja. S obzirom da Šibenik raspolaže s oko 350 kreveta u privatnom i hotelskom smještaju, imate li „plan B“ gdje ćete smjestiti sve posjetitelje?

-Što se tiče posjetitelja koji će ostati i na noćenju u Šibeniku, za njih ćemo pripremiti festivalske cijene smještaja koje ćemo dogovoriti sa iznajmljivačima apartmana na području grada. Tek kad popunimo kapacitete smještaja unutar grada preusmjerit ćemo goste u smještajne kapacitete u okolnim mjestima, jer želimo da grad u tih nekoliko dana živi punim plućima i da koristi od festivala imaju i iznajmljivači apartmana, hosteli, kafići, restorani i svi ostali poslovni subjekti.

- Imaš li već kompletnu listu gostiju- predavača na Travel festivalu? Tko je sve od svjetskih skitnica potvrdio dolazak u Šibenik?

-Problem sa putnicima je da oni 4 mjeseca unaprijed teško mogu znati hoće li biti doma ili neće, ali imamo već nekoliko sigurnih putopisaca koji će biti s nama. To su Hrvoje Ivančić, Miro Aščić, Nevena Rendeli, Siniša Glogoški te ekipa iz projekta Sharedreams – Sail the World- Držislav Markovina i Leo Lemešić koji će se upravo nekoliko dana prije festivala vratiti sa 2 etape sa putovanja oko svijeta sa jedrilicom. Očekujemo još i Stipu Božića, Roberta Pauletića, Gorana Milića, Željka Malnara, Bornu Bebeka, Jasena Boku, Borisa Veličana, dr. Katarinu Carić, Dvinu Meler, Luku Tomca, Ribafisha, Davora Rostuhara – koji možda upravo u Šibeniku promovira svoju novu knjigu  koja će upravo tih dana izaći iz tiska. Nažalost, s nama neće biti Hrvoje Šalković i Tomislav Perko koji će u to vrijeme biti na putovanju oko svijeta, ali Skype čini čuda tako da očekujemo njihovo izravno javljanje na festival.

Biciklistička utrka od Knina do Šibenika

-Osim edukativnog dijela festivala, najavljeni su i koncerti Hladnog piva i TBF-a? Hoće li uz njih nastupati i netko od šibenskih bendova?

Predgrupa TBF-u bit će šibenski rock band Kost i koža, a postoji mogućnost da se dogovorimo još s nekim bendovima koji bi nastupili kao predgrupa prije Hladnog piva i TBF-a.

- Od popratnih sadržaja bit će i sportskih aktivnosti?

-Uz putopisna predavanja i koncerte, pripremamo i biciklističku utrku kojoj će start biti u Kninu a cilj u Šibeniku ispred zgrade Županije gdje će biti organiziran i dodatni program dok čekamo bicikliste na cilju. Dobili smo blagoslov glavnog biciklističkog suca Mladena Brnabića-Fleke koji se jako zauzeo za ovu utrku i uključio svoje kolege vezane za ovaj sport. Staza je već skicirana i priprema se kompletni elaborat koji ćemo proslijediti Policijskoj upravi Šibenik radi pripreme osiguranja rute kojom će biciklisti prolaziti, a bit će ih preko 120 iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih država. Iz Zagrebačkog biciklističkog saveza poslali su pozivnice na adrese nekoliko najboljih svjetskih biciklista pa postoji mogućnost da nam se pridruže i poznata svjetska imena. U organizaciju utrke će se uključiti i naš šibenski biciklistički klub Fortica, čiji će članovi pomoći svojim znanjem i iskustvom.
Sve u svemu, očekujte tri zanimljiva dana u Šibeniku, a nadamo se da će se ova manifestacija ponavljati svake godine u svibnju, te da ćemo grad Šibenik ucrtati na putopisnu kartu kao centar godišnjeg okupljanja zaljubljenika u putovanja iz cijele regije.

Na Put oko svijeta usuđuju se uglavnom žene

-Da ne zanemarimo Put oko svijeta. Kako napreduje priprema, kakav je interes, jesu li sve etape popunjene?

-Zasad sve ide po planu, dionice su skoro popunjene. Na prvoj dionici smo zbog velikog interesa podigli kvotu 16 na 20 osoba, tako da imamo još dva slobodna mjesta. Druga dionica je kompletno popunjena, na 3. dionici imamo još jedno slobodno mjesto, a na 4. dionici ostaje za popuniti još četiri mjesta. Očekujemo da će se na kraju tijekom putovanja izrotirati 78 osoba, koje smo raspodijelili na 5. dionica. Javili su nam se ljudi svih dobnih granica i ono što moram naglasiti da su 80 posto do sada prijavljenih sudionika žene i to sa područja Zagreba, Rijeke, Istre i nešto malo iz Dalmacije.

- Kako se ti pripremaš za avanturu, jel te već „krpa“ uzbuđenje?

Iskreno, još se nisam počeo pripremati niti intenzivno razmišljati o putovanju, već radim na finiširanju nekih detalja za putovanje, tako da još nemam osjećaj da krećem na putovanje oko svijeta. Jedan od razloga je zbog kojeg još ne razmišljam o putovanju oko svijeta je ovaj  Travel Festival koji mi trenutno oduzima sve slobodno vrijeme koje imam. 

 

Iz kategorije: Kultura