Datum objave: 20. Siječanj 2012

Dokumentarac i humanitarni koncert za rođendan šibenskog kazališta

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Cijeli idući tjedan šibensko kazalište slavit će svoj 142. rođendan povodom kojeg je pripremljen bogat dramski, glazbeni, filmski ali i humanitarni program. Program obilježavanja već je počeo izvedbom dramske predstave Čast 18. siječnja, a vrhunac proslave je na sam Dan šibenskog kazališta, u nedjelju 29. siječnja.
U ponedjeljak, 23. siječnja u foajeu šibenskog kazališta bit će predstavljena monografija Ane Lederer i Martine Petranović „Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909-2009.“ Ravnateljica HNK Šibenik Nera Gojanović kazala je kako se radi o knjizi od povijesne važnosti koja na jednom mjestu opisuje povijest razvitka struka scenograf i kostimograf u rasponu od stotinu godina, a autorice su napravile pregled najboljih hrvatskih scenografija i kostimografija u tom razdoblju.

Dokumentarac o operi Medij

Utorak u kazalištu bit će rezerviran za glazbeni program i koncert dua Protango kojeg čine gitarist Frane Verbanac i bandoneonist Miran Vaupotić. Bandoneon je četverouglasta harmonika s 130 tonova, a popularna je u Argentini, domovini tanga, pa ljubitelje te vrste glazbe očekuje odličan koncert.

Poslastica kazališnog tjedna održat će se u srijedu, kad će u šibenskom kazalištu biti prikazan dokumentarni film o snimanju opere Medij redatelja Željka Petreša i snimatelja Zorana Lučića luce „Stoljeće nakon“. „Ova vrijedna ekipa pratila je ansambl na gostovanjima po Hrvatskoj i razgovarala s redateljicom Dorom Ruždjak Podolski pa će biti zanimljivo vidjeti priču o stvaranju jedne opere, a ovaj dokumentarac bit će vrijedan dio naše kazališne arhive“, kazala je Nera Gojanović.

Neno Belan na humanitarnom koncertu

Šibenske Luce, ogranak Lions kluba već nekoliko mjeseci vrijedno prikupljaju novac za izgradnju pristupne rampe za invalide na ulazu u kazalište, a humanitarni koncert koji je na repertoaru u četvrtak 26. siječnja, prilika je da se i Šibenčani uključe u ovu vrijednu akciju.
Na koncertu će uz šibenske snage Nas Quatros, Nina Nimca i Gordanu Pavić na klaviru nastupiti i Neno Belan, Hari Rončević te Klapa More.

S obzirom da je Noć muzeja najavljena za 27. siječnja, kazalištarci za taj dan ne planiraju nikakve aktivnosti kako se ne bi „sudarili“ s programom Muzeja, no za nedjelju je najavljena poslastica u obliku komedije „Kvetch“ u izvedbi kazališta iz Virovitice. Radi se o najduže igranoj komediji u svjetskom kazališnom centru- Los Angelesu pa nema sumnje da će predstava o nesretnoj obitelji kojoj na večeru dolaze neželjeni gosti, privući pozornost Šibenčana.

Iz kategorije: Kultura