Datum objave: 27. Prosinac 2011

Garden festival donosi milijune eura, reklamu i radna mjesta

Dora Žganjer
Dora Žganjer

U šest godina održavanja glazbenog Garden Festivala u Petrčanima kod Zadra, ta manifestacija je, osim popularizacije zadarske regije u cijelom svijetu lokalnoj ekonomije osigurala više od 14 milijuna eura, stotinjak radnih mjesta i turistički boom. Zbog, u najmanju ruku neobične odluke uprave hotela Pinija, vlasnika prostora na kojem se održava festival, da je iznajmljivanje lokacije financijski neisplativo festival se od iduće godine seli u Tisno, na sveopće oduševljenje tamošnje lokalne samouprave.

 

Terraneo i Garden u elitnom društvu

Zadarski turistički djelatnici očajavaju, lokalni čelnici pričaju o „pljuski lokalnom turizmu“, a po medijima se već mogu naći izjave o „milijunskoj šteti koju će Zadar izgubiti zbog marketinga i bogatih, uglavnom britanskih gostiju koji su najvjerniji posjetitelji festivala. Malo mjesto Petrčane, čiji su kompliciran naziv zbog festivala turisti nakon šest godina naučili tečno izgovarati, po svemu sudeći će pasti u zaborav zbog jednog hotelijera koji iz nekog razloga ne želi festivalu produžiti koncesiju na iznajmljivanje lokacije na jednoj od plaža u Petrčanima. No za Šibenik i Tisno ovo znači novac, radna mjesta, reklamu i još jednu glazbenu meku. Od idućeg ljeta šibenska će regija imati dva festivala koja je ugledni britanski list The Telegraph uvrstio među deset najboljih ljetnih rock i pop festivala u Europi- Terraneo i Garden festival. Usporedbe radi, popularnog novosadskog Exita na listi uopće nije bilo, a Terraneu i Gardenu društvo su pravili mađarski Sziget, berlinski festival, francuski Nuits Sonores, Oya iz Osla...

Posjetitelji dubokog džepa

Za razliku od Terranea, koji uz ekološku dimenziju predstavlja „indie rock“ glazbenu scenu, Garden festival poznat je po isključivo elektronskoj glazbi. Organizator festivala, britanski glazbenik i producent Nick Colgan s obitelji se preselio u Hrvatsku, u Petrčane gdje je osnovao ovaj festival svjetskog glasa. Na Gardenu su dosad gostovali najpoznatiji svjetski DJ-evi poput Norman Jaya, The Bays, Art Department i Electric Wire, imena poznata obožavateljima klupske glazbe Posebno popularne su zabave na festivalskom party brodu Argonauthy, na kojem gosti plove kornatskim arhipelagom i ispijaju šampanjac, a ture brodom su rasprodane nekoliko mjeseci prije početka festivala. Elektronska glazba iznimno je popularne u Velikoj Britaniji, SAD-u, Australiji i Južnoafričkoj republici odakle svake godine dolazi najveći broj posjetitelja uglavnom visoke platežne moći.
Prve godine, 2006., festival je pohodilo nekoliko stotina ljudi, uglavnom Britanaca, a već dvije godine kasnije bilo ih više od 3000, zbog čega su organizatori kasnijih godina morali ograničavati broj posjetitelja na 2000. Garden festival 2012. godine bi se trebao održati u srpnju u uvalama Prosika i Rastovac u Općini Tisno.

 

Iz kategorije: Kultura