Datum objave: 22. Prosinac 2011

Filmofili odali počast posljednjoj videoteci u gradu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Pozdrav posljednjoj videoteci u Šibeniku, Alcatrazu s Baldekina uputio je sinoć uoči filmske projekcije, jedan od organizatora Filmskih večeri srijedom u Gradskoj knjižnici, Nikica Šupe. Filmski program u knjižnici ovog je mjeseca posvećen upravo kultnom Alcatrazu koji je krajem prosinca zauvijek zatvorio svoja vrata zbog čega je grupica Šibenčana, filmskih entuzijasta, među kojima je i Šupe, izgubila omiljeno mjesto za sastajanje i druženja.
„U Alcatraz smo počeli dolaziti prije 15 godina kao pubertetlije i visili sve do nedavno kad je vlasnik Tonko Petrina, pritisnut ekonomskom krizom postao primoran staviti ključ u bravu. Nije se uspio održati i  modernizirati, jer je iznajmljivanje DVD-ova u doba interneta i MAX Tv-a postalo prošlost, a ova vrsta zanimanja izumire poput urara i kovača“, objašnjava Šupe koji je pred publikom koja dolazi na filmske večeri održao kratak govor uz zahvalu vlasniku bivšeg Alcatraza Tonku Petrini.

Odrasli u videoteci

„Alcatraz nam je bio drugi dom, a Petrina drugi ćaća. Sad se opraštamo s video klubom u kojem smo odrasli. Nas šestorica prijatelja prvo smo „uselili“ u prostor videoteke na Šubićevcu, a kad je preseljena kod sportske dvorane na Baldekinu, preselili smo i mi. Tu smo navraćali da bi pričali o filmovima i redateljima, ali i običnim svakodnevnim stvarima. Filmove sam volio oduvijek, a u Alcatrazu sam svoje znanje produbio, kao i prijateljstvo s vlasnikom Tonkom Petrinom, čovjekom koji nas je strpljivo trpio sve ove godine. Sad smo nakon polovice života provedene u Alcatrazu, ostali bez mjesta okupljanja, svojevrsne konstante u našim životima. Ostali smo na ulici“ , smije se s gorčinom Šupe koji je s prijateljima filmofilima u Alcatrazu ispočetka „visio“ gotovo svaki dan, a kako su odrastali, ženili se, dobivali poslove i djecu, druženja su se prorijedila. 

„Zadnjih godina smo u Alcatraz zalazili jednom tjedno. Sami sebe smo zvali „četvrtkaši“ jer smo se tog dana u tjednu sastajali“, objašnjava Šupe kojem će odsad Filmske večeri srijedom morati zamijeniti četvrtke u Alcatrazu koji više ne postoji.
Odazivom u knjižnicu srijedom iznimno je zadovoljan, po projekciji se pojavi 30 do 50 ljudi, a filmovi su uglavnom aktualne tematike, ove godine prigodno posvećeni globalnoj krizi i recesiji. Kriza, ali i moderna vremena Facebooka i Torrenta, krivac su što Alcatraza više nema. Nema više odlaska u videoteku, čavrljanja s zaposlenikom koji te već toliko dobro poznaje da ti s vrata gura novopristiglo izdanje omiljenog filmskog žanra. Nema ni debata o omiljenom redatelju i filmu, downloadaju se filmovi i serije koje preporučuje Facebook i portali posvećeni filmskoj umjetnosti, sve je brzo, lako i dostupno. Ali opet nešto fali.

Iz kategorije: Kultura