Datum objave: 21. Prosinac 2011

„Bjankarija“ šibenskih gospođa izložena u Muzeju

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Godinu dana je kustosica Etnografskog odjela Muzeja grada Šibenika Marija Krnčević Rak prikupljala ređipete, mudante, kombinete i ostalo žensko donje rublje, da bi ono napokon bilo izloženo pred znatiželjnim očima šibenske (posebno muške) publike, na njenoj prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom „Tajna starih tramola: donje rublje šibenskih gospođa“.
Izložbeni prostor muzeja tako je postao mjesto putovanja u prošlost i prisjećanja na senzualne platnene, čipkane i svilene odjevne predmete dostupne pogledu i dodiru samo odabranih sretnika.
Modela ima svakakvih- od širokih i pomalo neuglednih „pumperica“ i „špicastih“ ređipeta, do modernih čipkastih tangi s kraja prošlog stoljeća:
„Tema izložbe sama se nametnula kroz razgovor s kolegicom iz zagrebačkog Etnografskog muzeja. Počela sam prikupljati građu kopajući po fundusu našeg Muzeja, no kad sam shvatila da neću moći sama prikupiti dovoljno odjevnih predmeta, preko radija sam zamolila sve šibenske gospođe da mi donesu donje rublje svojih majki, baka i prabaka i na kraju sam skupila toliko odjevnih predmeta da nisam uspjela sve izložiti. Najstariji predmet su podsuknja i bičve iz muzejske arhive, a datiraju s početka 20-og stoljeća“, kaže Marija koja je posuđenu ili doniranu „bjankariju“ dobila od desetak šibenskih obitelji.
Većina predmeta datira iz 30-godina prošlog stoljeća, a radi se o pamučnim platnima ukrašenim bogato kukičanom čipkom ili raznim vrstama veza ili svilenim spavačicama i kombineima.

Muško rublje izostalo

Rublje je odlično očuvano, a Marija nam otkriva da je to zbog toga što je nošeno rijetko ili nikad: „Žene su svoje najbolje odjevne predmete čuvale za dotu, zato ih nisu nikad nosile jer su znale koliko je teško doći do određenog komada rublja ili ga izraditi“, kaže Marija. Iako je planirala, nije uspjela nabaviti niti jedne muške donje gaće zbog čega je morala preimenovati naziv izložbe od „Razvoj donjeg rublja“ u „Donje rublje šibenskih gospođa“ jer nije našla ni jedne jedine muške mudante, bilo duge ili kratke.
Kako bilo, žensko donje rublje kroz stoljeća, do kraja veljače će biti izloženo u prostoru Muzeja Grada Šibenika- na ulazu s obale, a Marija se nada da će u njenoj izložbi podjednako uživati žene i muškarci.

Iz kategorije: Kultura