Datum objave: 06. Prosinac 2011

HNK Šibenik se vraća komediji

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku 9. prosinca premijerno će predstaviti drugu ovogodišnju, a prvu ovosezonsku premijeru iz domaće produkcije. Nakon izleta u dramske vode s predstavom Kontrakcije, koja je premijerno izvedena na proljeće, šibensko kazalište vraća se iskušanom žanru- komediji, a u petak će Šibenčani moći pogledati dvije humoreske jednočinke Antona Pavlovića Čehova- Medvjeda i Prosidbu. Ravnateljica Nera Gojanović Kljajić na današnjoj konferenciji za novinare istaknula je zadovoljstvo što je šibenski teatar uspio u ovoj godini izići s još jednom premijerom, za što zahvaljuje Zoranu Mužiću koji je uspio naći vremena i posvetiti se ovom projektu. Uglavnom šibenska klapa radila je na postavljanju predstave redatelj Zoran Mužić istaknuo je mlade šibenske glumce Franku Klarić i Jakova Bilića, studentima dramske akademije, kojima se pružila prilika da opet zaigraju u šibenskom teatru u humoreski Medvjed, dok će Oriana Kunčić uz Zagrepčane Zvonimira Zoričića i Igora Mešina nositi jednočinku „Prosidba“.
„Iako humoreska „Medvjed“ i „Prosidba“ nisu najpoznatija djela Antona Pavlovića Čehova, radi se o dvjema snažnim i vrlo vješto napisanim studijama karaktera koje su bile podloga za stvaranje njegovih kasnijih, mnogo poznatijih djela. Čehov je dramski Dostojevski i kazališna abeceda i zato sam zahvalan što sam dobio priliku raditi ovu predstavu“, kazao je redatelj Mužić.
Glumica Oriana Kunčić istaknula je divnu kreativnu energiju koja je vladala na probama, žao joj je što nije bilo dovoljno vremena za dulje druženje s glumcima Mešinom i Zoričićem.

Branko Lovrić Caparin nakon 50 projekata odlazi u mirovinu 

Rad na „Medvjedu“ i „Prosidbi“ oproštajna je scenografija Branka Lovrića Caparina prije odlaska u mirovinu, no on tvrdi da će se kazališnim radom baviti i dalje, a njegova kćer Sara Lovrić Caparin preuzet će dio njegovog posla. „Moj scenografski rad počeo je davne 1963. godine, a od početka rata do danas gotovo svaka scenografija u šibenskom kazalištu je moj rad. Sudjelovao sam na oko 50-ak projekata, a moje scenografije će se tek kasnije cijeniti i vrednovati, no nadam se da sam ispunio kriterije“, kazao je ovaj dugogodišnji zaposlenik šibenskog kazališta.
Za izbor glazbe u jednočinkama zaslužna je ravnateljica HNK Šibenik Nera Gojanović Kljajić, koja će, uz mezzosopranisticu Žanu Marendić Bučević u predstavi i pjevati, a glazbeni izvođači su Sanja Vrančić na mandolini, Marijan Kovačić na trubi i Domagoj Bašić na violini. Autorski tim čine već spomenuti šibenski redatelj Zoran Mužić, za prijevod je zaslužan Vladimir Gverić, kostimografkinja je Danica Dedijer uz pomoć mlade Zjene Glamočanin, koreografiju je osmislila Zorana Mihelčić, inspicijent je Sergej Mioč, a šaptačica Julija Martinović.
Premijera humoreski Medvjed i Prosidba je u petak u 20 sati, a reprize su na rasporedu 14. i 15. prosinca.

Iz kategorije: Kultura