Datum objave: 23. Studeni 2011

Posljednje zbogom Milivoju Zeniću

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Komemoracijom u šibenskom kazalištu Šibenik se oprostio od jednog od najvećih kulturnih djelatnika i intelektualaca, književnog autora i erudita Milivoja Zenića, koji je iznenada preminuo u nedjelju, u 58. godini života. Tužnoj svečanosti u prepunom kazalištu nazočili su članovi Zenićeve obitelji, prijatelji, kolege i suradnici, ali i njegovi sugrađani u kojima je Zenić svojim riječima i djelima ostavio neizbrisiv trag.
Na komemoraciji posljednje pozdrave Milivoju Zeniću uputili su šibenski gradonačelnik Ante Županović, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter Šverko, državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić, šibenski biskup Ante Ivas te Zenićevi bliski prijatelji i suradnici Vilijam Lakić, Pavao Roca i Špiro Guberina.
„Zvali smo ga Milivoj „Zmaj od knjige“, a u nedjelju je okrenuta posljednja stranica knjige njegova života, Šibenik se zavio u tugu jer je ostao bez svog velikog sina“, kazao je u svom govoru biskup Ante Ivas. „Žao nam je da Grad Šibenik preko svojih izabranih predstavnika nije našao načina da zahvali Milivoju i što je propustio da mu za života oda nužno priznanje za tako bogato životno djelo. Vjerujemo da to neće propustiti učiniti posmrtno“, spomenuo je naglas biskup Ivas ono što je mnogima ovih dana na duši, nepravedno zanemarivanje Zenića prilikom nedavne dodjele Nagrada Grada Šibenika.

„Mnogima je čudno što Milivoj u svom životu nije uspio definirati svoje stambeno pitanje, steći neke uobičajene statusne simbole poput automobila i  broda, a kamoli vikendice. No stekao je bezuvjetnu ljubavi i podršku koju je imao od svih članova svoje obitelj. To mu je davalo posebnu snagu da se nosi s obvezama i problemima koji su često bili teški. Zadobio je ljubav i privrženost i svojih prijatelja i suradnika koju je obilato vraćao. Zbog stručnih zasluga i ljudskih vrlina dobio je poštovanje i uvažavanje ljudi iz najviših vrhova hrvatske intelektualne zajednice. I posebno važan uspjeh:  Milivoj je bez ikakve sumnje stekao opću obljubljenost od svojih sugrađana. Biti njegov prijatelj bila je posebna privilegija, a ja sam je imao dugo godina“, rekao je u emotivnom govoru njegov dugogodišnji prijatelj, kulturnjak Pavle Roca.
„Na dugom putu od male ustanove u prizemlju Plavog nebodera do velebnog Vitićevog zdanja na Poljani Zenić je napravio najljepšu i najposjećeniju narodnu knjižnicu u Hrvatskoj. Ne treba ići daleko i tražiti brend grada Šibenika, eto ga tu na Poljani živi dnevno punim životom kojeg mu je udahnuo upravo Milivoj Zenić. Bez njega više ništa neće biti isto“, kazao je gradonačelnik Županović.
Posljednji se okupljenima, izvan protokola, obratio Špiro Guberina koji je pozvao Šibenčane da se Zeniću zahvale djelom. Pozvao je gradske čelnike da iniciraju preimenovanje, ako već ne Poljane, onda barem neke ulice, skala, kalete ili bute Zenićevim imenom.
Posljednji ispraćaj Milivoja Zenića je danas u 14 sati na groblju sv. Ane.

Iz kategorije: Kultura