Datum objave: 18. Studeni 2011

Otvoren prvi bezalkoholni kafić u Šibeniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Zabranu točenja alkohola maloljetnicima među rijetkim ugostiteljima ozbiljno je shvatio Šibenčanin Boris Budimir. On je otišao i korak dalje od provjeravanja osobnih iskaznica i datuma rođenja maloljetnika koji se snalažljivo domišljaju raznim trikovima kako bi se vikendom domogli alkoholnih pića u kafićima. Budimir je otvorio kafić koji služi isključivo bezalkoholna pića. Ugostiteljski obrt „Jure i Roko“ ime je dobio po Borisovim sinovima petipolgodišnjom Juri i dvogodišnjem Roku, a nalazi se na Trgu Dražena Petrovića, iza robne kuće u blizini Turističke, medicinske i nove zgrade Tehničke škole pa su najčešće mušterije upravo srednjoškolci.

Jukebox i igrice umjesto pive

„S pozicije roditelja odlučio sam probati nešto novo. Kad moji sinovi odrastu, želio bih da odlaze u isključivo bezalkoholne kafiće, gdje će im se umjesto pive i pelinkovca nuditi besplatni internet, jukebox, televizija i igrice. Stoga sam upravo takav kafić i uredio“, kaže Budimir koji u ugostiteljstvu ima 20-godišnje iskustvo. Prilikom našeg boravka u bezalkoholnom kafiću vladao je ugodan žamor, srednjoškolci su pili kavu, čaj i Cedevitu, a nikom nije smetalo što u podne ne može popiti pivu. Vlasnik Budimir ipak je ishodovao dozvolu za pušenje unutar objekta, kaže, ako zabrani i to, može slobodno otvoriti pedagoški kafić u koji nitko ne bi dolazio.
Izračunao je da ima oko 30 posto manje prometa nego što bi imao da toči alkohol. Iako je njegova gesta plemenita i edukativna, nitko od gradskih ili županijskih čelnika nije mu izišao u susret u vidu smanjenja najma ili neke vrste poticaja za ovu djelatnost. „Nekoliko škola se nalazi u blizini, no nitko od ravnatelja nije zainteresiran da ostvarimo suradnju“, kaže Budimir. Kaže da su ga kolege ugostitelji čudno gledali kad je došao s idejom o bezalkoholnom kafiću: „Rekli su mi da sam poludija i da ću propasti, ali ja ostajem pri svom. Otvoreni smo dva mjeseca i ljudi manje više znaju da ne točimo alkohol no kad ga traže najčešće žele pivu ili žestice“.

Kava za 5 kuna

S obzirom da posao ide nešto lošije od očekivanog, Budimir priznaje nevoljko razmišlja o tome da ipak počne točiti alkoholna pića, ali ultimatum ostaje- u vrijeme školske nastave samo sokovi i kava. „Ako dođe do toga da ovako ne mogu opstati, jer, treba platiti najam i zaposlenike, počet ću točiti alkohol, ali samo u večernjim satima i uz strogu provjeru osobnih iskaznica. Ujutro ionako od alkohola ne bi puno zaradio, a i sam sebi bi napravio antireklamu“, kaže priznajući da tržišna utakmica nalaže stroga pravila. Osim što je jedini ugostitelj u Šibeniku koji odbija točiti alkohol, Budimirov kafić je i među jeftinijima- cijene pića spustio je za kunu, dvije u odnosu na druge ugostitelje pa tako malu kavu možete popiti za 5, a Cappuccino za samo 7 kuna.

Iz kategorije: Kultura