Datum objave: 25. Listopad 2011

Kazališna sezona HNK Šibenik u znaku vlastite produkcije

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Glumci šibenskog kazališta Oriana Kunčić, Franka Klarić i Jakov Bilić uz Igora Mešina i Zvonimira Zoričića, otvorit će kazališnu sezonu šibenskog HNK  dvije domaće predstave - humoreske jednočinke A.P. Čehova – „Prosidba“ i „Medvjed“,  u režiji šibenskog redatelja Zorana Mužića. Nova ravnateljica šibenske kazališne kuće Nera Gojanović na današnjoj konferenciji za novinare predstavila je bogatu koncertnu kazališnu sezonu, a priznaje da joj je najviše brige zadavao izbor predstave u vlastitoj produkciji kojom će otvoriti kazališnu sezonu 2011./2012. Te dvije  jednočinke, koje se bave humorističnom studijom karaktera i situacija, bit će premijerno prikazane u prosincu.

U ožujku 2012. premijerno će biti prikazan i drama Bertolda Brechta „Pir malograđana“ u režiji Dražena Ferenčine. Gojanović je istaknula da se radi o vrlo zahtjevnoj jednočinki s opširnim tekstom, zbog čega će pomno birati glumce koji će biti stopostotni nositelji teksta.

Domaća predstava na otvorenju MDF-a

Za sam kraj ovogodišnje koncertne sezone šibensko kazalište priprema dječju predstavu koja će otvoriti 52. Međunarodni dječji festival. Riječ je o adaptaciji knjige „Mačak Džingiskan i Miki Trasi najveće domaće pjesnikinje Vesni Parun, a predstavom će se obilježiti druga obljetnica njezine smrti.
Osim nikad jače vlastite produkcije čeka nas bogata dramska i glazbena kazališna sezona.
U studenom će na daskama šibenskog kazališta igrati predstava „Picasso“ redateljice Nenni Delmestre u izvedbi Elvisa Bošnjaka i Lane Helene Hulentić, a nakon toga drama „Čast“ Ivice Šimića. Novu kalendarsku godinu otvorit će „39 stepenica“ Franke Perković, dok će se zagrebačko kazalište Planet art predstaviti komedijom „Tko je ovdje lud“, u kojoj glavnu ulogu igra Marko Torjanac.
Tu su i „Pacijent doktora Freuda“ teatra „Gavran“ , „Amateri“ kazališta KNAP, „Adagio“ HNK Zagreb te „Pas, žena, Muškarac“ redatelja Zijaha Sokolovića.

Koncertna sezona 2011./2012. u Šibenik dovodi gudački kvartet Rucner koji nastupa već 29. listopada, a u studenom će, povodom manifestacije „Noć kazališta“ nastupiti Goran Listeš na gitari i sopranistica Antonela Malis. Glazbeni program nastavlja se Pro tangom Mirana Vaupotića i Frane Verbanca u siječnju, koncertom gudačkog kvarteta Porin u veljači i Hrvatskog baroknog ansambla u ožujku. Pretplatnički ciklus koncerata završava u svibnju koncertom Zagrebačkih solista.

Iz dječjeg programa valja istaknuti već odigrane i pohvaljene predstave „Mačak u čizmama“ i „Kamenje“ koje će imati nekoliko repriza, kako bi najmlađi ljubitelji kazališta stigli popratiti sve predstave, a u ožujku će biti izvedena predstava „Čarobni fažol“ kazališta „Licem u lice“ iz Splita.

Omogućiti invalidima lakši ulazak u zgradu kazališta

Osim dramskog, glazbenog i dječjeg sadržaja HNK Šibenik ove sezone bavi se i humanitarnom djelatnošću. Lions klub „Luce“ će, u suradnji s kazalištarcima pomoći u kupnji pristupne rampe za osobe s invaliditetom. Njima je pristup kazalištu onemogućen upravo zbog stepenica na ulazu zbog čega je rampa prijeko potrebna. Predsjednica Luca Rada Zlatoper rekla je kako će zajedničkim snagama HNK Šibenik i Luca već u prosincu započeti akcija prikupljanja novca (radi se o 30 do 70 tisuća kuna, ovisno o vrsti rampe), a dio sredstava će se namaknuti od prodanih kazališnih ulaznica. Osim suradnje s kazalištem Luce će sredstva za kupnju rampe nabavljati i prodajom kolača, božićnih ukrasa, a akciji će se pridružiti i muški dio šibenskog Lions kluba.
 

Iz kategorije: Kultura