Datum objave: 23. Rujan 2011

Počinje Srednjovjekovni sajam

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Danas u 19 sati i službeno počinje sedmo izdanje Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku. Već u 18 sati sudionici ovogodišnjeg sajma okupit će se na Poljani odakle će krenuti prema katedrali gdje će sajam biti otvoren. Među 500 prijavljenih sudionika na Sajmu će ove godine posebna atrakcija biti turnir Rapskih samostreličara i kulinarska bitka- nadmetanje u pripremi tradicionalnih specijaliteta u kojoj će sudjelovati svi sudionici, a ove godine su to osim domaćih i predstavnici iz Slovenije, Poljske, Mađarske i Makedonije. Sve delicije bit će ocijenjene a najbolji će osvojiti i nagradu za gastro umjetnika Sajma. Sajam će kao i svake godine započeti paljbom iz topova, a nakon borbe vitezova na trgu ispred Katedrale plesat će se tradicionalna Moreška.
Predsjednik Šibenske gradske straže, zaštitnog znaka sajma, Joško Babačić na uvodnoj konferenciji za novinare najavio je gostovanja povijesnih postrojbi iz brojnih hrvatskih gradova; Raba, Senja, Klisa, Dubrovnika, Požege...

Članica Povjerenstva za pripremu i organizaciju sajma Vlasta Mesić istaknula je kako će na 7. Sajmu svoje proizvode izlagati preko 300 prijavljenih obrta, obiteljskih gospodarstava, poduzetnika i obrta koji će biti raspoređeni po rivi od zgrade Županije do Katedrale, na Dobriću, Meduliću i kod crkve sv. Ivana. Dodala je kako ove godine u Šibenik stiže 20% novih izlagača, a dogodine ih organizatori očekuju i više zbog novog termina u kojem će se Sajam ubuduće održavati.

Sajam od iduće godine u ranijem terminu

Ovo je zadnja godina u kojoj će Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku biti održan krajem rujna. Predsjednik povjerenstva za pripremu i organizaciju Sajma Petar Baranović objasnio je kako je iskustvo iz prethodnih godina pokazalo da je učinkovitije sajam održati u ranijem terminu dok je još u tijeku turistička sezona, kako bi mu mogli nazočiti i strani gosti, a ne samo domaća publika. „Svjesni smo činjenice da sezonu ne možemo produžiti izvan 15. rujna bez obzira koliko mi to željeli. Stoga treba napraviti ono što je najbolje za Grad Šibenik, a to je pomaknuti datum sajma u raniji termin.

Iz kategorije: Kultura