Datum objave: 12. Kolovoz 2011

Nouvelle Vague: Plačemo dok izvodimo obrade svjetskih klasika

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Glavna uzdanica trećeg dana Terranea uz The Fall i The Raveonettes bila je francuska alter-pop skupina Nouvelle Vague ili po naški „novi val“. Djeluju od 2004. godine, a poznati su po reinterpretacijama klasičnih pjesama te obradama punk i novovalnih klasika. Uoči sinoćnjeg nastupa imali smo čast razgovarati sa simpatičnim pjevačicama Liset Aleom i Phoebe Killdeer.

- Prodali ste više od 700 tisuća albuma i odsvirali stotine koncerata po cijelom svijetu, dva puta ste nastupili i u Zagrebu. Kako izgleda život na cesti?
-Iskreno, teže nam je kad se nakon turneje vratimo kući i suočimo sa stvarnošću. Više volimo biti na cesti. Teško je 25 dana u mjesecu nastupati, ali crpimo energiju od svojih fanova i obožavamo ovaj način života.
- Tko bira pjesme koje obrađujete?
- S nama u bendu su dva vrhunska producenta: Olivier Libaux i Marc Collin. Oni su zaduženi za odabir pjesama. Collin je pod ogromnim utjecajem The Curea i Joy Divisiona pa često obrađujemo rock i hitove, naravno u svom prepoznatljivom retro stilu. 
- Je li se ikad dogodilo da autor originalne pjesme koju želite obraditi, iz nekog razloga ne pristane na to?
- Znamo da je bilo takvih slučajeva, ali ne znamo točno o kome se radi, za dvije pjesme od 75 dosadašnjih obrada nismo uspjeli dobiti dozvolu. Ali uglavnom su prezadovoljni, velik broj legendarnih glazbenih brojeva je nepravedno zanemaren i zaboravljen pa su autori jako sretni što će se njihova pjesma ponovo popularizirati kroz našu izvedbu. Martin Gore iz grupe Depeche Mode bio je presretan što smo ga pozvali da gostuje na našem albumu sa svojim „Master and servants.“
A ono najbitnije je da mi autorima zarađujemo novac kroz tantijeme i autorska prava, što je sigurno važan faktor u njihovoj odluci hoće li dati suglasnost za obradu. Šarmantne smo, producenti uglavnom šalju nas da ugovaramo gostovanja na albumu.
- Imate li ikad osjećaj da vas publika ne doživljava kao ozbiljan bend zbog toga što ipak radite „samo“ obrade, a nemate originalne projekte. Jeste li zbog toga bili suočeni s kritikama?
- Nouvelle Vauge ima svoj poseban izričaj i način interpretacija tuđih pjesama. Mi klasik izvedemo na potpuno nov način pa se tu ne može govoriti o „običnoj“ obradi tuđe pjesme. Nismo osjetili kritike, već iznimno poštovanje kolega koji su prepoznali da ih predstavljamo na originalan način i nipošto ne nastojimo pobrati slavu na njihovim zaslugama.
- Ipak, jeste li razmišljali o albumu s originalnim pjesmama?
- Jesmo, bilo je ideja, ali zasad ne kroz Nouvelle Vague. Svi glazbenici u grupi imaju svoje bendove i karijere kojima se intenzivno bave i rade na svojim projektima.
- Vaše pjesme predstavljaju „staro- novo“ doba u glazbenom svijetu. Kako se vi osjećate dok ih pjevate i kakvu poruku želite poslati svojoj publici kroz obrade ovih bezvremenskih hitova?
- Ljudi se povežu kroz pjesme koje izvodimo. Prisjete se kako su određenu stvar voljeli primjerice u 80-ima. Zamislite da imate užasan dan ili život i onda čujete „Love will tear us apart“. Tada morate osjetiti svojevrsnu katarzu. Mi se pročistimo dok na pozornici izvodimo  prekrasne stihove i melodije, pjesma se na neki način s nama stopi. Nekoliko puta su osjećaji bili toliko intenzivni da smo rasplakale na pozornici, unatoč tome što smo iste pjesme izvele mali milijun puta.
- Koje vas pjesme posebno diraju?
- „Melt with you“ je tako lijepo napisana i jako iskrena pjesma, „Bela Lugosi's dead“ je moćna i snažna i dramatična pjesma, uživamo je izvoditi.
- Nastupali ste već dva puta u Hrvatskoj, u Zagrebu, ali ovo je prvi put da ste došli na hrvatski Jadran. Kakvi su dojmovi?
- Ručali smo u Dalmatinskom selu u Solarisu, oduševljene smo, moramo ga „guglati“ kad dođemo doma jer, ostale smo oduševljene ponudom hrane, ribom i kruhom ispod peke. Nismo stigle otići u Šibenik i prošetati gradom, cijeli dan se brčkamo u moru, no potrudit ćemo se da  sve obiđemo.
- Što mislite o line- upu prvog izdanja Terranea?
- Lista imena je impozantna. Bravo za organizatore koji su već prvu godinu uspjeli dovesti ovoliko poznatih svjetskih imena. Veliki smo fanovi The Fall-a i Destroyera. Obožavamo Janelle Monae, The National i La Roux, nevjerojatno ih je vidjeti sve na istom mjestu. Ukrale smo poster s imenima izvođača, nemojte nas izdati.
 

Iz kategorije: Kultura