Datum objave: 06. Kolovoz 2011

Večer posvećena koraljima i koraljarima večeras na Zlarinu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Uprizorenje povijesnog događaja „Ispraćaj koraljara“ bit će izvedeno večeras na otoku Zlarinu. Tom predstavom-igrokazom Zlarinjani podsjećaju sebe i svoje goste na 600 godina dugu tradiciju lova na koralje koja je tom otoku priskrbila pečat „otoka koralja“.
Priredbu je organizirao Mjesni odbor Zlarin, a u sklopu iznimno bogatog programa Zlarinskog kulturnog ljeta već je održana škola čakavštine, srdelada, regata tradicionalnih brodica, a očekuju nas regate, plivački maratoni, brojne izložbe i koncert Tedija Spalata.

Igrokaz „Ispraćaj koraljara“ počinje u 17 sati i traje sat vremena, a posjetitelji će moći vidjeti i čuti: Razgovor između parona i voditelja posada, izvornu molitvu i blagoslov prije polaska, odlazak i dolazak koraljara, tradicijski način lova koralja, tradicijski način obrade koralja, krpanje mreža, tučenje rujate i bojanje mreža, a KUD-a ''Koralj'' izvest će dio kola i napjeva s kojim su se ispraćali i dočekivali koraljari. Na temelju autentičnih video zapisa 6 gajeta, od koji će svaka imati od 5 do 6 članova posade, biti će pripremljeno za odlazak na koralje. Procesija se sastoji od unošenja brodske opreme i to 22 autentična predmeta. Posadi pri tome pomažu prijatelji i rodbina, žene odjevene u narodnu nošnju, a muškarci u radnu odjeću.
Nakon programa priređuje se bogata gastronomska ponuda tradicijskih jela uz glazbeni program za koji je zadužena klapa Nas Quatros.

Koralji izgradili Zlarin

Prvi pisani tragovi o lovu na koralje potječu iz 13. stoljeća. Kao poznati koraljari spominju se upravo Zlarinjani, koji su najzaslužniji čuvari višestoljetne koraljarske tradicije na Jadranu. Na dan odlaska u lov na koralje Zlarinjani su opremali 16 gajeta i svi bi mještani sudjelovali u procesiji, koja je završavala blagoslovom brodova i posada u luci. Potom su od žena primali dar u obliku u sira, luka i kvasine, nakon čega bi se pozdravili s rodbinom i znancima, te oko ponoći iz luke otišli u široko more, da ih "zle oči ne pogode", naime nisu smjeli biti zamijećeni od Mlečana. Kazna za utaju ulova, katkad je bila i odlazak na galiju. Gotovo tijekom cijelog 18. stoljeća porodica Galbiani drži pod svojom upravom sva lovišta koralja, koja su bila pod upravom Italije, a kasnije Austrije. Tek početkom 19. st. pravo na zakup lovišta koralja počinju dobivati i domaći ljudi. Početkom 20.st. u samom Zlarinu osniva se zadruga, koja je imala za cilj vratiti tradiciju lova na koralje i preradu. Od sredine prošlog stoljeća pa do današnjih dana preradom se bave obrtnici.

Foto: Slobodna dalmacija

Iz kategorije: Kultura