Datum objave: 06. Srpanj 2011

Kompletirana lista izvođača na Terraneu: Stižu i Nouvelle Vague

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Posljednji u nizu poznatih stranih izvođača koji će ove godine nastupati na pozornicama festivala Terraneo su i popularni francuski sastav Nouvelle Vague. Time je Terraneo tim kompletirao line up ovogodišnjih glazbenih imena, u vojarni Bribirski knezovi od 9. do 13. kolovoza ukupno će nastupiti 80-ak izvođača. Iako je već objavljen popis svih ostalih izvođača koji će nastupiti na festivalu, organizatori nisu odoljeli, a da ga još malo ne uljepšaju poznatim domaćim i internacionalnim glazbenim imenima. Tako da nam u Šibenik stižu i hrvatski bendovi Peach pit, Leut Magnetic, East rodeo, My Buddy Moose, Man Zero, Gin Cooler i Kuzma i Shaka Zulu.  IZ Srbije stižu Indie GO, a iz daleke Venezuele bend Big Mandrake

Na francuskom Nouvelle Vague znači ‘novi val’ te se odnosi na francuski filmski pokret iz šestdesetih, kao i na glazbenu struju iz osemdesetih, koja je osnova repertoara ovog poznatog francuskog kolektiva. Isto tako, Nouvelle Vague, New Wave i Bossa Nova su tri stvari koje, svaka na svom jeziku, imaju isto značenje. To su tri strasti koje Marc Collin i Olivier Libaux od 2004. godine pokušavaju stopiti u jedno kroz projekt nazvan Nouvelle Vague. Njihova reinterpretacija klasičnih pjesama im je osigurala više od 700,000 prodanih albuma i stotine rasprodanih koncerata diljem svijeta. Obrade novovalnih, pretežno američkih i engleskih, pjesama u bossa nova stilu su samo ideja vodilja, koje se Nouvelle Vague u svom nastupu samo djelomično drže. Kako se pojam 'novi val' u francuskoj umjetnosti prvenstveno povezuje sa filmom, tj. s 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća koje su u francuskom filmu obilježili autori poput Truffauta, Chabrola i Godarda, akustične izvedbe Nouvelle Vaguea često prizivaju filmsku, noir atmosferu u retro stilu kao na primjer Belgijanci Vaya Con Dios.

Svojim je prvim albumom jednostavnog naziva „Nouvelle Vague“ iz 2004. godine, bend je izvukao iz naftalina hitove iz osamdesetih te im udahnuo novi život – na bossa nova način. Na drugom albumu „Bande A Part“ iz 2006. možemo uživati u verzijama ‘Ever Fallen in Love’ (Buzzcocks), "Blue Monday" (New Order), "The Killing Moon" (Echo & the Bunnymen) i "Heart of Glass" (Blondie). Zadnjim su se albumom „3“ Nouvelle Vague pomalo odmakli od aranžmana u bossa nova stilu te ih zamjenili country-em i bluegrassom (‘Road To Nowhere’, u originalu Talking Heads) te bluesom (Gary Numanova pjesma ‘Metal’). Collin i Ribaux su nadopunili repertoar simpatičnim verzijama ‘pop evergreena’ The Police, Soft Cell, Psychedlic Furs i drugih.

 

Iz kategorije: Kultura