Datum objave: 26. Lipanj 2011

Gabi Novak posebna gošća OFF jazz & blues festivala

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Peto izdanje Off jazz i blues festivala osim eminentnih svjetskih i domaćih glazbenih imena ugostit će i povratnicu u jazz vode, glazbenu divu Gabi Novak, koja će otvoriti festival u suradnji sa sinom Matijom i njegovim „Matija Dedić triom". Festival su na konferenciji za novinare jutros najavili organizator Milan Živković i umjetnički direktor Vojo Marković.

„Iako sam 50 godina na estradi, i svi me prepoznaju kao šlager pjevačicu, moja prva ljubav je jazz. Ipak, 50-ih i 60-ih kad sam počinjala, bilo je vrlo teško afirmirati se kao jazz pjevačica pa sam se obrazovala pjevajući šlagere i zabavnu glazbu, što je obilježilo moj glazbeni put do danas, dok je jazz  pao u drugi plan“, kazala je Gabi Novak koja smatra da je „pozivnicu“ za ovogodišnji OFF jazz festival zaslužila upravo zbog dvostrukog live albuma „In Concert - Jazzarella ZKM 2009“, koji je izdan prije nešto više od godinu dana, a sadrži jazz klasike i obrade njenih najvećih hitova, također u jazz aranžmanima.

Suradnja sa Satchmom

Priznala je da joj je novi album najdraži projekt u 50 godina karijere. Matija Dedić skromnu je majku „izdao“ i otkrio da je Gabi potkraj pedesetih godina surađivala sa jednim od najpoznatijih svjetskih jazzista Louisom Armstrongom. Od ostalih suradnji Gabi ističe jazz vokalisticu Helen Merrill, skladatelja i saksofonista Herba Gellera, Zagrebački jazz kvartet i njegovog legendarnog utemeljitelja Boška Petrovića...
Matija Dedić izrazio je zadovoljstvo što OFF jazz festival i dalje opstaje, Voji skida kapu i zahvaljuje se na dugoj suradnju koja, po njemu ,, traje upravo jer se temelji na povjerenju i prijateljstvu."

Off jazz festival održava se od 21-23. srpnja na trgu ispred samostana sv. Frane u Šibeniku.
Osim Gabi Novak i Matije Dedića na OFF jazzu nastupit će jedan od najpoznatijih jazz harmonikaša Simone Zanchini i njegov ZZ quartet, Uroš Perić za kojeg kažu da je slovenska inačica Ray Charlesa, Nebojša Buhin i mnogi drugi.
Cijena ulaznice u pretprodaji je simboličnih 40 kuna po večeri, dok paket ulaznica za tri dana festivala iznosi 100 kuna.

Program ovogodišnjeg Off festivala:
21.07.2011. (čet)
Simone Zanchini ZZ quartet (ITA/NED)
Gabi Novak & Matija Dedić trio (CRO)
22.07.2011. (pet)
Damir Kukuruzović gipsy swing quartet (CRO)
Uroš Perić & Bluenote quartet (SLO)
23.07.2011. (sub)
Nebo & Downstrokes (CRO)
Mike Sponza quintet (ITA)

Iz kategorije: Kultura