Datum objave: 18. Lipanj 2011

A sada- spektakl!

Dora Žganjer
Dora Žganjer

60 tisuća posjetitelja, 1200 sudionika, 200 programa i 16 radionica- tako će u brojkama izgledati iduća dva tjedna u Šibeniku. Sve je spremno za otvorenje 51. Međunarodnog dječjeg festivala, program počinje večeras u 21 sat na Ljetnoj pozornici predstavom Zagrebačkog kazališta mladih «Ružno pače» u režiji Roberta Waltla i dramaturškoj obradi Ivice Buljana.
Festival će otvoriti sedmogodišnja Lucija Gracin.
U zabavnom programu nastupit će splitski TBF, nakon tradicionalnog vatrometa kojim počinje Šibenska fešta.

Zbog velike pozornice manje mjesta za gledatelje

Svečanom otvaranju nazočit će njegov pokrovitelj predsjednik RH Ivo Josipović, ministar kulture Jasen Mesić i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.
Direkcija festivala se u zadnji tren našla u problemima zbog otkazivanja gostovanja zagrebačkog Kazališta Trešnja koje je sa predstavom "VIS životinje" trebalo otvoriti MDF. Odustali su od nastupa jer nisu riješili probleme s autorskim pravima, no festivalci su ubrzo našli zamjenu, predstavu „Ružno pače“ za koju voditeljica MDF-a Jasenka Ramljak kaže da se nada da je to znak da će se neslavan početak festivala do kraja pretvoriti u prekrasnog labuda.
"Ružno pače" je predstava nastala prema poznatoj bajki Hansa Christiana Andersena. Tekst je napisao Ivor Martinić, stihove songova Olja Savičević Ivančević, a uglazbio ih je Mitja Smrekar. Igraju Nina Violić, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina...
S obzirom da predstava zahtjeva veliku pozornicu, nije moguće postaviti sjedala lijevo i desno od pozornice pa se Ramljak ispričala svima koji nisu uspjeli doći do karata. Za one koji neće otvorenje pratiti uživo na Ljetnoj pozornici, izravni prijenos otvaranja MDF-a bit će prikazan na HRT+, a repriza u nedjelju u 18 sati na drugom programu HRT-a.

Djeca ukrasila grad

U okviru Radioničkog programa djelovat će najviše radionica do sada, njih 16, a novost su radionice lumen printinga (razvijanja fotografija na suncu), radionica ilustracije, mobilne skulpture, animacije i žive ilustracije te lutkarska radionica koja se ove godine održava u Tribunju.
Vrtićka djeca ove će godine ukrasiti grad pred Festival. Oni su tako oslikali 220 zastavica i plamence koji su postavljeni na trgovima i ulicama grada.

U povodu otvaranja 51. Međunarodnog dječjeg festivala stupa na snagu nova regulacija prometa na obali. Promet će biti zabranjen za sva vozila već od 10h ujutro do ranih jutarnjih sati i to Obalom dr. Franje Tuđmana, Obalom palih omladinaca i Obalom prvoboraca. Iz Gradske uprave mole građane da uzmu u obzir nemogućnost prometovanja rivom u navedenom terminu i da svoja nepropisno parkirana vozila uklone, jer će u protivnom to, o njihovom trošku, učiniti Gradski parking. Promet će kontrolirati djelatnici Policijske uprave šibensko-kninske.

Iz kategorije: Kultura