Datum objave: 03. Siječanj 2011

Musica appassionata i službeno postala Festival

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Festival klasične glazbe “Musica Appassionata” koji se već tri godine održava pod okriljem Šibenskog kazališta, sad je i službeno dobio status festivala. Ovom, doduše, tehničkom odlukom, donesenom na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća, Festival se upisuje u upisnik festivala koji se vodi pri Ministarstvu kulture što konačno znači da će ubuduće ova manifestacija biti sufinancirana iz državnog proračuna.

Novac iz proračuna

Dosad se Festival kojeg je organiziralo Šibensko kazalište pod pokroviteljstvom Grada, ministarstva kulture, županije i Šibenske biskupije, financirao iz gradskog proračuna, a tek dijelom novcem iz ministarstva. Inače, gradskim proračunom za ovu godinu za glazbene i glazbeno-scenske programe izdvojit će se 315 tisuća kuna, a organizacija Musice Appassionate košta oko 150 tisuća kuna. Ovaj Festival, za čije pokretanje je zaslužna producentica kazališta Nera Gojanović pokrenut je u spomen na istaknutog opernog pjevača Nevena Belamarića, Šibenčanina koji je preminuo 2006. U tri godine je ugostio eminentna imena klasične glazbe poput Tomislava Mužeka, Edina Karamazova, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Martine Filjak, Stefana Milenkovića...

Članovi vijeća već predodređeni

Sad službeno upisani Festival, imat će svoje Festivalsko vijeće od sedam članova, a predsjednik vijeća će po položaju biti gradonačelnik Ante Županović. Članovi vijeća također su izabrani po položaju, pa će dužnost obnašati: župan Šibensko-kninski Goran Pauk, zamjenik gradonačelnika zadužen za područje kulture Petar Baranović, pročelnica za društvene djelatnosti Živana Podrug, stručna suradnica za glazbene i glazbeno scenske programe Nera Gojanović i budući ravnatelj šibenskog HNK, kad bude izabran. Još dva člana vijeća imenovat će Gradsko vijeće iz reda eminentnih kulturnih djelatnika, na razdoblje od 4 godine.

Iz kategorije: Kultura