Datum objave: 05. Ožujak 2011

Terraneo-glazbeni eko festival stiže u Šibenik

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Nakon duljeg kuhanja i službeno je najavljen novi festival na hrvatskomglazbenom nebu, prenosimo s Tportala. Terraneo, u organizaciji promoterske tvrtke Žednouhi koncerti, održat će se u Šibeniku početkom kolovoza, a zasad potvrđeni gosti su The National, Mogwai, The Thermals i Oneida.

Edukacija o ekologiji

U trajanju od 9. do 13. kolovoza, u Šibeniku će se održati jedno od rijetkih velikih open air događanja na Jadranu - glazbeni eko festival Terraneo. Festival programski nastavlja orijentaciju festivala Žedno uho s bogatom tradicijom, a prema najavama organizatora, sastojat će se od tri dana glavnog i dva dana popratnog glazbenog programa, edukativno-ekološkog programa, radionica, predavanja, izleta, bicikliranja, petodnevnog kampa i puno drugih sadržaja. Cijene festivalskih, dnevnih i kamperskih ulaznica organizator još nije objavio, no jamči da će biti povoljne.Detaljne informacije o festivalskoj lokaciji, prodaji karata, rasporedu nastupa i drugim sadržjima festivala, kao i ostalim izvođačima, biti će objavljene na press konferenciji koja će se održati krajem ožujka u Zagrebu.

Poznati svjetski izvođači u Šibeniku

The National je svirao već tri puta u Hrvatskoj, a posljednji put u studenom prošle godine, kad je rasprodao zagrebački Boćarski dom. Zborno pjevanje i kolektivni trans odlikovat će i nastup u Šibeniku, na koji indie rokeri iz Brooklyna stižu ovjenčani brojnim nagradama i nominacijama, poput nominacije za najbolju novu nadu (Breakthrough act) na Brit Awardsima ili nagrade časopisa Q za album godine ('High Violet'). No na njihove koncerte puno više od nagrada publiku dovlači usmena predaja svjedoka svakog njihovog dosadašnjeg zagrebačkog trijumfa, kojih je u studenom bilo preko 3000, četrdesetak puta više nego na njihovom prvom nastupu prije šest godina u zagrebačkom KSET-u.Mogwai je škotski sastav koji smo također već mogli vidjeti u Hrvatskoj, i to dvaput - prvi put davne 2004, kad je znojem i bukom natopio strop zagrebačke Močvare, a potom i krajem 2008. u Aquariusu Otada su njegovi članovi, i sami alergični na termin 'post rock' čiji su rodonačelnici, objavili tri uspješna albuma na kojima su se sve hrabrije poigravali s moćnim i glasnim rifovima, elektronikom i (sve češće) eksperimentalnim vokalnim tehnikama. Na posljednjem, 'Hardcore Will Never Die, But You Will', inkorporirali su i najviše pop elemenata dosad, a tko ima ikakve sumnje u to kakvo transcendentalno iskustvo predstavlja njihov koncert, neka pogleda DVD 'Burning' u režiji Vincenta Moona.I The Thermals smo već gledali u Zagrebu, i to dva puta u KSET-u – melodični pop pankeri iz Portlanda su od garažnih početaka sazreli u profinjen punk bend za indiejance, no i za sve ostale spremne uživati u njihovim britkim, angažiranim i melodičnim pjesmama. Ljubitelji bučnog psihodeličnog zvuka uživat će u nastupu Oneide, žestokog, hrabrog i eksperimentalnog benda iz Brooklyna koji prvi put dolazi u Hrvatsku. (Tportal)Detaljnije informacije o festivalu na službenoj web stranici festivala.

Iz kategorije: Kultura