Datum objave: 26. Svibanj 2011

Miroslav Lilić predstavio svoju autobiografiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Miroslav Lilić, jedan od najpoznatijih televizijskih voditeljai urednika u Hrvatskoj svoju je nedavno izdanu autobiografiju  "Bez reprize" predstavio večeras u Šibeniku s porukom kojom završava i njegova knjiga, a to je da je smisao života družiti se i voljeti ljude.

Šibenik nije slučajno među prvim gradovima u kojima promovira svoju autobiografiju prepunu anegdota i pikanterija iz profesionalnog i privatnog života. Lilić, rođeni Siverćanin, završio je u Šibeniku dvije godine  gimnazije, na Televiziju ga je doveo Šibenčanin Ante Panjkota,  iz Šibenika mu je punica, a ima i dosta prijatelja Šibenčana.

TV u službi običnog čovjeka

Taj poznati novinar s gotovo 40 - godišnjim  televizijskim iskustvom u svojoj  autobiografiji  spominje preko 300 osoba iz političkog i javnog života Hrvatske od 70 - tih godina prošlog stoljeća do danas ali i niz dogodovština iz vlastitog života  među kojima ima i nepodopština od onih iz mladosti do  bračne prevare: "Opisujem dosta stvari na koje sam ponosan ali ne bježim i od onog što mi baš i ne služi na čast. Na taj način želim ljudima, posebno onim mlađima poručiti da se u životu ničeg ne treba stidjeti ali da se točno zna što je ono što je dobro i što nekome može biti uzor, a što baš ne bi trebalo prihvaćati", kazao je autor na promociji. U svom televizijskom radu najpoznatiji je po tomu što je cijeloj bivšoj Jugoslaviji preko malih ekrana priopćio vijest o Titovoj smrti ali i što je  jedna TV dnevnik koji je uređivao počeo s mrkvom u ruci jer je tema bilo naglo poskupljenje mrkve na tržnici. Za njega je ipak vrhunac njegova rada program "HTV za slobodu" koji je, zajedno  s kolegama, pokrenuo 1990. godine,  kada se već naslućivalo da je rat neizbježan. Bio je to, kazao je, vrhunski program koji nije bio ratno huškački već je na dostojan način podizao moral cijeloj Hrvatskoj.  Šteta što na promociji nije bilo više novinara, posebno onih mlađih, budući da je Miroslav Lilić u nekoliko navrata posebno naglasio kako je novinarstvo prvenstveno odgovoran posao, a TV moćan i utjecajan medij koji treba isključivo koristiti u funkciji običnog čovjeka

Pohvale profesora Livakovića

Liliću  su na večerašnjoj promociji posebno imponirale riječi pohvale  profesora Ive Livakovića, kojeg su, budući da je bolestan i teško se kreće, doslovno donijeli u dvoranu Gradske vijećnice. Istaknuo je kako je riječ o vrhunskoj publicistici koju krase istodobno romantičnost i vjerodostojnost. Profesor Livaković je, inače, bio direktor  šibenske gimnazije kada ju je Lilić pohađao.

Iz kategorije: Kultura